perjantai 4. tammikuuta 2013

Joustavan kokin suolaiset muffinssit

Sain kodinsiivouksen jälkeen vielä puuskan leipoa jotain iltapalaksi. Koska jääkaapissa majaili melkoisen sekalainen seurakunta aineksia ja mieli teki jotain suolaista iltateen kaveriksi, niin päätin pyöräyttää nopeat suolaiset muffinssit. Niitä en olekaan aikoihin tehnyt, eikä siitä syystä minulla ollut niille edes mitään hyvää vakioreseptiä valmiina takaraivossa.

Kaivelin parista keittokirjasta ja netistä muffinssiohjeita, ja päädyin käyttämään pohja-ajatuksena reseptiä, johon tulee 4 dl jauhoja, 2 tl leivinjauhetta ja ripaus suolaa sekoitettuna 2 kananmunaan, 1 dl öljyä ja 2 dl maitoa.

Tiedän, että lopputuloksen resepti ei ensi silmäykseltä siltä oikein näytä, mutta on tässä logiikkaa. Kertonee aika paljon tavastani kokata, eli soveltaen ja hyödyntäen mitä milloinkin on saatavilla tai menossa vanhaksi jääkaapissa tms.

Nuukailin oliiviöljyn kanssa, ja laitoin puolet ja puolet rypsi- ja oliiviöljyä. Lisäsin vähän chiliöljyä maun vuoksi. Maitoa ei ollut, joten päätin käyttää 1 dl maustamatonta jugurttia ja 1 dl vettä. Olisin muuten varmaan käyttänyt pelkästään 2 dl jugurttia, mutta halusin säästää sitä huomiseksi aamupalaksi.

Kaapista löytyi myös pari siivua parman kinkkua ja pala vanhaa goudaa. Lisäsin parman kinkun kaveriksi vähän ylikypsää kinkkua (siis sellaista perus ohutta siivua), ihan vaan siksi että parmaa oli niin vähän.

Koska jääkaapista löytyi vielä parhaat päivät nähneitä kirsikkatomaatteja, niitä tökkäsin vielä päälle koristeeksi. Vähän kurpitsansiemeniä vielä siihen päälle purutuntumaa luomaan. Luovaa, eikö?

Siispä, lopputuloksena suolaiset muffinssit. Eivät yhtään hassumpia maultaan ja rakenteeltaan. Joustava ohje taitaa niellä sisäänsä toistekin mentaliteetilla "kaikki/loput mitä kaapista löytyy".



Joustavan kokin suolaiset muffinssit

4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0.5 tl suolaa
1 tl savupaprikaa
kourallinen parmankinkkua ja ylikypsää kinkkua hienonnettuna suikaleiksi
50 g goudaa tai muuta juustoa raastettuna

2 kananmunaa
0.5 dl rypsiöljyä
0.5 dl oliiviöljyä
1 tl chiliöljyä
1 dl maustamatonta jugurttia
1 dl vettä

Pinnalle:
Kirsikkatomaattia
Kurpitsansiemeniä

Sekoita ohjeen ensimmäinen setti, eli kuivat aineet sekaisin yhdessä kulhossa. Seuraavaksi 2. setti, eli kosteat aineet. Sitten kuivat aineet muutamalla pyöräytyksellä kosteisiin (älä vatkaa tai vaivaa, ei tee hyvää lopputulokselle. Ole hellävarainen).

Jaa taikina muffinssivuokiin. Paras olisi sellainen muffinssipelti, mutta en omista sellaista. Käytin isoja amerikkalaisia paperisia muffinssivuokia, ja tästä satsista tuli 7 muffinssia.

Paista kauniin ruskeaksi. Muistanette varmaan ongelmani kaasu-uunin omistajana antaa tarkkoja uunin lämpötiloja ja paistoaikoja, mutta laittaisin vähän alle 200 asteeseen ja ainakin parikymmentä minuuttia vaatinevat. Todennäköisesti puoli tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti