sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Peruna-lipstikkakeitto

Kun viettää viikon maailmalla herkutellen kaiken maailman chateaubriandeilla, tekee kotiinpalatessa mieli jotain yksinkertaista, kevyttä ja suomalaista.

Tähän himoon sopii enemmän kuin hyvin suomalaistakin suomalaisempi peruna-lipstikkakeitto. Vielä kun sattuu olemaan niin onnekas, että omalta pihalta sattuu löytymään lipstikka, josta on hyvä alkukesän versoja käydä keittoonsa katkomassa.


Lipstikkahan se siinä
Reseptinä toimii Hesarin pitkäaikaisen ruokatoimittajan Mysi Lahtisen soppaohje. Alkuperäisessä reseptissa keitto suurustetaan vehnäjauhoilla, mutta koska laitoin vähän vähemmän nestettä (n. 1.5 litraa reseptin 2 litran sijaan) ei mielestäni suurustuksia kaipailla. Keitto oli riittävän samettisen paksua ilmankin.

Peruna-lipstikkakeitto

voita tai öljyä
4 isoa keltasipulia hienonnettuna
n. 0.5 l lipstikanlehtiä hienonnettuna
3 perunaa raastettuna
1.5 l vettä
2-3 kasvisliemikuutioita tai vaihtoehtoisesti 2 tl suolaa, valkopippuria, loraus soijaa ja 2 rkl dijon-sinappia
2 dl kermaa / ruokakermaa

Kuumenna kattilassa voi tai öljy ja kuullota siinä hienoksi leikatut sipulit kuultaviksi. Lisää silputtu lipstikka ja kääntele seosta, ettei se pala pohjaan. Pienennä lämpöä. Lisää vesi, mausteet/kasvisliemikuutiot (alkuperäisessä ohjeessa kasvisliemikuutiot, mutta minä en niitä harrasta, joten maustoin reseptissä näkyvillä mausteilla) ja raastetut perunat. Anna keiton kiehua hissukseen kannen alla puolisen tuntia. Lisää keittoo kerma tai ruokakerma (riippuen kuinka paljon rasvaa haluat soppaan laittaa, itsellä toimii ruokakerma hyvin) ja anna kiehua vielä pienellä lämmöllä puolisen tuntia.


Sisko saapui yllätysvierailulle juuri kun keitto oli valmista. Sisko pyöräytti sopan kaveriksi meille vielä ihanat ruisleivät, joihin tuli pestosta, oliivesta, tomaateista ja valkosipulista valmistunut tahna, salaattia ja paistettua halloumia. Nam.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti