sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Banaanileipä

Keittiössäni luurasi talvilomamatkani aikana nippu banaaneja, jotka ehtivät kypsyä liikaa reissuni aikana (kuulun siihen koulukuntaan, joka tykkää syödä banaaninsa hieman raakana - sellaisena raikkaan makuisina, eikä liian makeana ylikypsänä). Kätevä emäntä ei kuitenkaan halunnut jälleen kerran aiheuttaa yhtään ruokahävikkiä, joten banaanileipäähän se oli leipominen ylikypsien banaanien hyödyntämiseksi. Banaanileivässä nimittäin ylikypsät banaanit toimivat - mitä pehmeämpi banaani, sitä makeampi lopputulos!

Otin leipäni pohjaksi Kinuskikissan banaanileivän ohjeen, joskin sovelsin ohjetta jonkin verran, koska a) minulla ei ollut ihan riittävästi vehnäjauhoja, joten päädyin korvaamaan pienen osan jauhoista mannasuurimoilla ja b) halusin leipään mukaan inkiväärin makua, joten lisäsin yhden siirappimarinoidun inkiväärinpalan taikinaan. Vaikka tämän leivonnaisen nimi onkin banaanileipä, ei siitä kannata liikaa hämääntyä. Tämä on kylläkin kakku, vaikka näyttääkin leivältä, kun leivotaan leipävuokaan. Banaanileipä on ollut suosittu amerikkalaisten keskuudessa jo 1930-luvulta lähtien ja toimii ehkä parhaiten mielestäni brunssiherkkuna.



Banaanileipä

5 dl vehnäjauhoja (jouduin itse korvaamaan vajaan desin mannasuurimolla, koska vehnäjauhosta tuli pussinpohja vastaan)
¾ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
4 (yli)kypsää banaania
60 g voita
1 dl palmu- tai fariinisokeria (tai vaihtehtoisesti 2 dl tavallista sokeria)
2 kananmunaa
¾ dl piimää
1 tl vanilijansiementahnaa tai vanilijasokeria
1 siirappiin säilötty inkiväärinpala hienonnettuna

Sekoita vehnäjauhot, ruokasooda, suola ja mausteet pienessä kulhossa. Kuori ja muussaa banaanit. Vaahdota sähkövatkaimella voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksi kerrallaan hyvin vatkaten.
Lisää seokseen banaanit, piimä, vanilja ja inkiväärihakkelus. Sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot ja nostele ne varovasti sekaan taikinaan.

Voitele ja korppujauhota leipävuoka ja kaada valmis taikina siihen. Paista uunissa n. 175 asteessa 45-60 minuuttia (kokeile tikulla onko kypsää - jos taikinaa ei jää tikkuun niin on valmista).

Anna jäähtyä ja kumoa pois vuuasta.


PS: Tämä oli blogini 400. postaus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti