maanantai 11. huhtikuuta 2016

Kevätsiivoa

Viikonloppuna aloitin kotona keväisen kaappiensiivousurakan. Minullahan käy siivooja kahden viikon välein hoitamassa kodin perussiivouksen, joten siivoan itse nykyään vain hyvin vähän. Yleensä sillä vuoroviikolla kun siivooja ei käy, näytän vähän imuria keskilattialle ja pyyhkäisen isoimmat pölypallerot pois. Olen ollut järjestelmään enemmän kuin tyytyväinen - oma vapaa-aika kun on nykyään niin kortilla, niin minun ei tarvitse sitä siivoamiseen tuhrata. Siistinä ihmisenä en osaisi myöskään sulkea silmiäni pölypalleroilta, joten laskenkin siivoojan palkkaamisen viime vuoden parhaaksi päätökseksi.

Siivooja on mahtava juttu, mutta huomaan samalla, että kaikki kodin kaappeihin ja "pimeisiin nurkkiin" liittyvä järjestelytyö on jäänyt todella vähälle viimeisen vuoden aikana. Siivoojahan ei järjestelyä tietenkään tee. Aiemmin itse siivotessani siivouspäivänä tuli samalla järjestettyä ja pyyhkäistyä aina joku kaappi tai laatikko. Nyt kun en tee perussiivousta itse, kaikki tällainen on vähän unohtunut.

Paitsi nyt, kun aurinko on taas alkanut paistaa nurkkiin ja kaapit alkaneet näyttää sotkuaan. Viikonlopulle tuli vielä kaiken lisäksi vaatteiden (mm. ulkotakkien) kaudenvaihto, kun mittari kelluu nyt öisinkin jo plussan puolella. Pyhitinkin viikonloppuni sille, että vein mm. talvitakit ja paksut huivit, pipot ja muut villat vintille talvisäilytykseen (siivosin samalla reissulla myös muuten vintinkin - jes, hyvä minä!), kaivoin kevättakit esiin, pyöritin ne kaikki pesukoneessa ja kävin muutenkin järjestelmällisesti läpi sellaisia kodin kaappeja, jotka ovat olleet vähemmällä huomiolla.

Olin perjantaina töiden jälkeen suuntamassa Tammiston Konttiin kirpputorireissulle, mutta pistäydyinkin ex-tempore läheisessä uudessa Anttilan Outletissa. Sieltä mukaani tarttui kauniit punoskorit, jotka päätin ottaa käyttöön vaatekaapissani. Pikkukorit saivat sisäänsä alusvaatteet - toiseen alushousut ja toiseen rintaliivit ja isompi sukat. Samalla siivosin kaapista pois vähälle käytölle jääneet vaatteet ja pyyhin hyllyt pölyvapaiksi.Kaappeja siivotessa huomasin muutaman pikku jutun omistamassani tavarassa...

Omistan käsittämättömän määrän - 13 kpl!! - Iittalan Kivi-tuikkuja. Kuka ihme tarvitsee muka tällaista määrää tuikkukippoja? Olen näitä aluksi ostanut jotain kirpputoreilta ja sitten vielä saanut päälle lahjaksi. Nyt siivotessani laskin kipot ja tajusin niiden naurettavan määrän. Nämä ovat siis vain Kivi-tuikut - tämän päälle on myös muita kippoja. Näistä heti osa lähtee kierrätykseen, ei ole mitään järkeä, että yksi kotini laatikoista on täynnä tuikkukippoja. Luonnollista poistumaa tuli 1 kpl, kun siivotessani mämmikourailin yhden tuikun säpäleiksi.


Lisäksi ihmettelen suuresti, että miten ihmeessä tällainen keittiön aterinlaatikko voi tulla niin likaiseen kuntoon. Astiat laitetaan sinne puhtaina. Laatikon pitäisi suojata suurimmalta osalta muruja. Kuitenkin nyt siivotessani kun tyhjensin aterinlaatikon ja kopsuttelin sen puhtaaksi, tuli sieltä pohjalta varmaan noin 0,5 dl muruja! Ymmärtääkö joku - miten tämä voi olla mahdollista?


Ehdin viikonlopun aikana hoitamaan takkikauden vaihdoksen, siivoamaan vaatekaapin, vintin, keittiön kaapit, siivouskaapin, sängynaluslaatikot, yöpöydän laatikot ja TV-tason laatikot. Olen todella tyytyväinen suoritukseeni. Enää siivoamista vaille jäivät oikeastaan vain työpöydän laatikot ja senkki, jossa säilytän kirjojani. Pienen asunnon iloja on todella hallittu suursiivousmäärä.

Seuraava kotiprojekti olisikin viimein ommella uusia sisustustekstiilejä kotiin. Minulla on ihan valtava määrä ihania kankaita kotona odottamassa, että ompelen mm. sohvalle uudet tyynynpäälliset. Olen niitä kaivellut Marimekon Outletin palakorista todella kiitettävän määrän. Pitää mallailla mitkä kuoseista sopisivat parhaiten yhteen ja aloittaa ompelu.

Ikkunanpesun hoitaa tänä kesänä se ihana siivoojani. Pitää vain jaksaa odotella toukokuun loppupuolelle, että pahin katupöly- ja siitepölykausi vähän taittuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti