torstai 28. huhtikuuta 2016

Viiliä!

Tarkan markan viilinsyöjä valmistaa viilinsä kätevästi itse. Tai "valmistaa" - kyseessä on oikeastaan prosessi, josta yhdestä viilipurkillisesta venytetään kuusi purkillista viiliä.Teko on helppoa kuin heinän teko (onkohan heinän teko tosin edes kovin helppoa?). Ostetaan yksi purkki viiliä kaupasta "siemenviiliksi". Tämä siemenviili jaetaan kuuteen kulhoon - reilu lusikallinen jokaiseen pohjalle. Sitten kaadetaan maitoa päälle, näihin minun kuuteen kulholliseen meni 8 dl maitoa. Jos vielä ostaa rasvaista (sinistä tai punasta) homogenoimatonta luomumaitoa, saa viilin päälle pehmeän erillisen rasvakerroksen.

Kulhot jätetään huoneenlämpöön leivinliinan alle tekeytymään. Viili on valmista noin 12-18 tunnin seisottamisen jälkeen, riippuen lämpötilasta. Talvella saattaa mennä vähän pidempään, kesällä lyhyemmin. Omani totesin hyväksi noin 13 tunnin päästä tekemisestä. Valmius selviää kulhoa ravistamalla - jos on hyytynyt tasaisesti, niin on valmista. Sitten kulhot siirretään jääkaappiin odottamaan syömistä. Säilyy jääkaapissa noin 4-5 päivää.

Näin helposti yhdestä viilipurkista tulee kuusi purkillista viiliä. Ja tuostahan voi ottaa yhden kulhon jälleen seuraavaa satsia varten jaettavaksi. Viili-ikiliikkuja on keksitty!

Valmista viiliä olen nautiskellut kanelin ja sitruunahillon kanssa. Nam.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti