torstai 9. kesäkuuta 2016

Kasvatusprojekti

Olen aloittanut tarmokkaan puutarhaharrastuksen. Alkukeväästä laitoin naapureiden facebook-ryhmäämme viestin, jossa kyselin, että haittaako ketään jos laitan kasvulaatikoita pihallemme. Ketään ei haitannut ja mukaan projektiin itseasiassa ilmoittautui kaksi muutakin naapuria.

Toukokuun puolivälin paikkeilla hankin lavakaulukset, ison määrän multaa ja nipun siemenpusseja ja perustin pihallemme hyötypuutarhan.


Päätin rohkeasti lähteä siemenillä liikkelle ja tein kylvönkin kaiken lisäksi suorakylvönä suoraan multaan. Siemenpusseista huiskin kahteen laatikkoon porkkanaa, retiisiä, jääsalaattia, pinaattia, rucolaa, tilliä ja salkopapua. Taimikaupasta nappasin vielä pari avomaan kurkkua, kun oli niin edulliset taimet.Ensimmäiset päivät siemenet pääsivät harson alle lämpimään ja turvaan linnoilta. Eipä mennyt kuin pari päivää, kun muutosta alkoi olla havaittavissa.

Ja - vain kolmisen viikkoa kylvöstä eteenpäin olemme tässä:
Kaikki istutukseni ovat lähteneet älyttömän hyvin kasvuun. Avomaan kurkku on alkanut tehdä jo ensimmäisiä kukkiaan. Rucola, salaatti ja pinaatti alkaa olla jo siinä vaiheessa, että voi kohta jo korjata ensimmäisiä lehtiä.

Eilen istutin kuvien ottohetken jälkeen vielä laatikoiden ympärille ruukkuihin samettiruusuja. Ovat kuulemma luonnonmukainen ötökkäkarkoite - niiden voimakas tuoksu pitäisi karkoittaa tuholaisia.

Perinteiseen tapaan laitoin myös yrttitarhan ikkunalle pystyyn. Sijainti on näppärä, sillä tällä systeemillä voin suoraan keittiön ikkunasta noukkia ruokaa laittaessa yrtit suoraan patoihini. Basilikaa, rosmariiniä, ruohosipulia ja silopersiljaa - niitä valitsin yrittivalikoimaani.Tässäkin täytyy myöntää, että kuvan oton jälkeen pistäydyin vielä Plantagenissa toissailtana ja sen jälkeen ikkunalle on ilmestynyt vielä lisäksi sitruunatimjami, toinen basilika ja älyttömän elinvoimainen salvia sekä äidiltä saatu laventeli. Aikamoinen ruuhka siis ikkunan edessä.

Tänä kesänä näyttää siis, että syödään paljon vihreää omasta pihasta. Toivottavasti hyvä kasvatustahti jatkuu hyvin käynnistyneen alun jälkeen, ja kasvit kasvavat läpi kesän hoivassani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti