keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Kodin värit: Keltainen

Edellinen kotini oli maanläheisillä sävyillä sisustettu 20-luvun kivitaloasunto. Silloin ajattelin, että en voisi kuvitellakaan, että kotini sisustuksen "pääväri" voisi olla keltainen (pääväri on lainausmerkeissä siksi, että varmaan ihan oikeasti pääväri on valkoinen valkoisen lautalattian ja pääosin valkoisten seinien johdosta). Ryhdyin kuitenkin yhtenä päivänä miettimään, että mitä värejä kodista löytyy. Tarkastelin pieniä yksityiskohtia ja huomasin, miten monesta paikasta löytyy keltaista.

Keltainen väri sisustuksessani on alunperin isoiten lähtöisin keittiöni seinästä. Se on edellisen omistajan maalaama. En usko, että olisin itse koskaan uskaltanut valita keltaista keittiön seinän väriksi. Mietinkin asuntoa ostaessani, että seinä peitetään Cole & sonin Woods -tapetilla. Ajatus jäi kuitenkin hautumaan, kun isäni ohjeesta sovimme, että asun asunnossa ensin hetken ja sitten vasta päätän mitä kannattaa remontoida - jos kannattaa ollenkaan. Jo muutaman viikon asumisen jälkeen ihastuin keltaiseen seinään ja väri alkoi kertautumaan muuallakin sisustuksessa. Tuohan se myös hauskasti talon ulkoasun sisälle asuntoon - asunhan keltaisessa puutalossa.

Ikuistin kamerallani kodin keltaiset värit. Keltainen tuo ainakin minulle iloa pimeään vuodenaikaan. Toivottavasti teillekin.

Keittiön keltaiseksi maalatusta seinästä se kaikki lähti. 80-luvulta peräisin olevasta Pori Jazzien mainosjulisteesta silmä löytää myös keltaista väriä.

Keittiön verhona on yli 10 vuotta sitten kirpputorilta löytyneestä Marimekon Kivet-pöytäliinasta tähän asuntoon ompelemani verhot

Tämän syksyn käsityösatoa - Marimekon kankaista ommellut sohvatyynyt. Keltaista pääväriä supervärikkäissä tyynyissä ja yksityiskohtana mustavalkoisten tyynyjen keltaiset vetoketjut, jotka mielestäni hauskasti sitovat hillityn tyylin räväkkään.

Keltaista löytyy myös opiskelukaverilta lahjoituksena saadusta ihanasta jalkalampusta, josta tykkään aivan älyttömästi (kiitos Virpi, jos luet). Myös netistä tilaamiini pallovaloihin valitsin keltaisia palloja mukaan.

Joskus yläasteikäisenä kudoin itse tämän shaalin. Muistan, että halusin ehdottomasti silloin tehdä keltaisen shaalin. Näköjään keltainen sisustus on kuplinut minussa jo joskus kauan aikaa sitten, vaikka valitsemani keltaisen sävy tässä onkin varsin haalea ja maltillinen.

Kauan aikaa sitten kirpputorilta löytyneet keltaiset pitsityynyt ovat jonkun käsityötä ja hauskat piristykset sängyllä.

Olen eteisen peiliin kerännyt muutamia söpöjä minulle lähetettyjä postikortteja. Näissäkin näköjään toistuu keltainen väri.

Keittiön keltaisen seinän "vieraiden valtaistuimeksi" sain vanhemmiltani ihanan vanhan keltaisen nojatuolin. Tähän istutan illallisvieraat odottamaan, kun emäntä kokkaa ruuan valmiiksi.1 kommentti: