sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Saatoin tehdä maailman parhaan keiton

Tein tänään keittoa, joka oli aivan taivaallisen hyvää.

Jääkaapissa minulla oli jälleen yksi myskikurpitsa, ne kun ovat viimeaikoina olleet tavallista edullisempia kilohinnaltaan. Ajattelettekohan siellä jo, että voi taivas, taas kurpitsaa...Mutta mikäs sesonkituotteita suosiessa, sehän on vain järkevää.

Ajattelin kokeilla pidempään päässäni ollutta ajatusta tehdä myskikurpitsasta ja kookosmaidosta sosekeiton. Lopputulos oli aivan taivaallinen. Samettinen keitto oli maukas, täytti vatsaa sopivasti ja lämmitti mukavasti talvipäivänä.

Yleensähän sosekeitoissa ainekset kiehautetaan kattilassa kypsäksi ja sitten soseutetaan. Kurpitsassa on jotain kummallista, että se ei oikein kypsy keittämällä, vaan paras lopputulos tulee uunissa paahtamalla. Siksi tämä sosekeittokin valmistuu siten, että kurpitsa paahdetaan ensin uunissa kypsäksi. Kypsät palat siirretään kattilaan, lisätään neste ja soseutetaan. Isommalla määrällä kurpitsaa voi vaikka tehdä niin, että tekee ensin paahdettua kurpitsaa jonkun toisen ruuan lisäkkeeksi (tai tekee vaikka tätä risottoa) ja loput palat soseuttaa keitoksi seuraavan päivän ruokaa varten.

Taivaallisen hyvä myskikurpitsakeitto

1 myskikurpitsa
4-5 kynttä valkosipulia
peukalon kokoinen pala inkivääriä
oliiviöljyä
voita
suolaa
valkopippuria
1 säilyketölkki kookosmaitoa

Kuori ja paloittele kurpitsa uunivuokaan kuorittujen valkosipulinkynsien ja hienonnetun inkiväärin kanssa. Ripottele päälle suolaa ja pippuria, sekä tilkka oliiviöljyä ja pari palaa voita.

Paahda kurpitsapalat uunissa, kunnes ovat pehmenneet. Palojen koosta riippuen tähän menee puolesta tunnista tuntiin.

Siirrä kypsät kurpitsapalaset ja muu vuoan sisältö kattilaan ja laita levylle. Lisää kookosmaito. Soseuta keitto sauvasekottimella tasaiseksi. Anna kiehahtaa. Tarkasta suola ja mausteet ennen tarjoilua.

Tarjoile esimerkiksi raejuuston kanssa.


6 kommenttia:

  1. Tämä tulee kokeiluun huomenna. Hedelmäkulhossani pönöttää myskikurpitsa yksinäisen näköisenä, joten jotainhan siitä on tehtävä.

    Sharja

    VastaaPoista
  2. Tällä simppelillä reseptillä yksinäinen myskikurpitsa saa varmasti arvoisensa käsittelyn...:)

    VastaaPoista
  3. Saatoin ehkä sittenkin tehdä yksinäisestä kurpitsastani oikein mainion risoton :) Jotenkin tuntui, että keitto ei nyt ihan riitä. Siispä kelasin myskikurpitsarisoton ohjeen viime vuoden puolelta ja tein sitä. Sattui olemaan pecorino-juustoa kaapissa, joten pistin puolet sitä ja puolet parmesania. Siitä tuli mahtisäväys - suosittelen! Kiitos ja nam!

    Sharja

    VastaaPoista
  4. Rupesi heti tekemään mieli risottoa. Sillai, että laittaa pecorinoa sekaan. :)

    VastaaPoista
  5. Tein tätä keittoa tänään, tuli hyvää! Kiitos ohjeesta. Tein tupla-annoksen, mutta laitoin vain yhden tölkin kookosmaitoa, mikä oli mielestäni sopivasti. Muuten kookoksen maku olisi ehkä ollut omaan makuuni turhan voimakas. Lisänä meillä oli pekonia, joka suolaisena sopi keiton kanssa hyvin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pekoni tämän kanssa kuulostaa tosi hyvältä. Kookosmaidon määrän kanssa on helppo säätää makua ja oikeastaan resepti ei ota edes kantaa minkä kokoinen kurpitsa on kyseessä. Tämä onkin sellainen keitto missä voi pelata ainesmäärillä helposti. Hyvä, että olet löytänyt itsellesi sopivan suhteen kurpitsan ja kookoksen kanssa.

      Poista