sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Hampurilaisateria

Perjantaina kävi taas mieluisia vieraita katsomassa uutta kotia. Ystävät olivat pääkaupunkiseudulla käymässä ja tulivat samalla reissulla tutustumaan uuteen kotiin.

Laitoin puolessa välissä viikkoa ystävälle viestin, jossa vihjasin, että illan menu koostuu jostakin todella suositusta länsimaisesta ruuasta pikku twistillä. Olin ihan varma, että siitä arvaisi, että tarjolla on joko pizzaa tai hampurilaisia. No eipä arvannutkaan, kun viestin saajalle oli kuulemma ensimmäisenä mieleen tullut paella!

Alusta loppuun itse tehdyt hampurilaiset ovat vaivan arvoiset. Ranskalaiset korvasin uunissa paahdetuilla bataattitikuilla (oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja rosmariinin oksia päälle, niin pesee ranskalaiset mennen tullen). Lisukkeeksi tein coleslawia. Jälkkäriksi pirtelöä, niin kuin nyt hampurilaisaterian päälle tapana on syödä.

Lopputulos oli herkullinen. Itse paistettu sämpylä täytettynä itse tehdyillä jauhelihapihveillä, savujuustolla, suolakurkulla, tomaatilla, salaatilla, karamellisoidulla punasipulilla, ketsupilla ja dijon-majoneesilla. Ajattelin, että on hauskinta jos kukin saa itse täyttää hampparinsa, joten katoin täytteet sellaisenaan pöytään.



Sämpylätaikinan tein jo edellisiltana jääkaappiin (kylmässä säilytettävä taikina kohoaa niin hitaasti, että säilyy hienosti vuorokauden. Se otetaan vain sitten ennen paistoa lämpenemään ja kohoamaan pariksi tunniksi. Kätevää ja tekee taikinasta erityisen herkullisen. Tämä resepti varmaan kyllä toimii ihan ilman kylmäkohotustakin, mutta suosittelen olemaan kärsivällinen kohotuksen kanssa, niin lopputuloksesta tulee kuohkea.

Hampurilassämpylät (8 sämpylää)

2 dl lämmintä vettä
4 rkl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
7 dl erikoisvehnäjauhoja
2 tl suolaa
50 g pehmeää huoneenlämpöistä voita
2 kananmunaa
voiteluun valkuaista
seesaminsiemeniä

Sekoita kulhossa vesi ja maito ja lämmitä ne 42-asteiseksi. Lisää joukkoon kuivahiiva ja sokeri. Anna seoksen seistä noin vartin.

Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot ja suola. Nypi huoneenlämpöinen voi jauhojen joukkoon. Lisää hiivaneste ja kevyesti vatkatut kanamunat.

Vaivaa taikinaa kunnes se on sileää ja irtoilee kulhon reunoista. Lisää vähän jauhoja, jos taikina sitä vaatii. Varo kuitenkaan tekemästä liian kovaa taikinaa.
Kohota taikinaa pari tuntia lämpimässä ja vedottomassa paikassa (tai tee kylmäkohotus jääkaapissa yön yli, niin kuin minä tein).

Kun taikina on kohonnut, pyörittele siitä 8 sämpylää. Anna niiden kohota vielä pellin päällä ainakin tunti.

Kuumenna uuni 200-asteeseen. Erottele valkuainen, riko sen rakenne haarukalla ja voitele sämpylät. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.

Paista sämpylöitä 10-15 min. keskitasolla. Heitä uunin pohjalle vähän vettä paiston alussa, niin pinnasta tulee rapea.


Jauhelihapihvit tein puolikkaaseen sipulikeittopohjaan. Sekaan napsin pari kevätsipulin vartta, ja maustoin suolalla, pippurilla, savupaprikalla ja tuoreella rosmariinilla. Puritaanit tekevät pihvit pelkästä naudan jauhelihasta, mutta minusta oli kiva laittaa pihveihinkin vähän lisämakua.

Meillä täytteet olivat siis:
  • Hampurilaispihvit
  • Punasipulia (renkaat paistoin pannulla, kaadoin sekaan vähän balsamiviinietikkaa ja sokeria ja annoin hautua mukavan karamellisoituneeksi)
  • Savujuustoa (esim. Kipparijuusto)
  • Suolakurkkuviipaleita
  • Tomaattiviipaleita
  • Rapeaa salaattia
  • Ketsuppia
  • Dijon-majoneesia (Hellmansin)
Jälkiruuan inspiroi Sara La Fountain, jonka minttusuklaa-domino -pirtelöä yksinkertaistin seuraavaan muotoon:

Minttusuklaa-domino -pirtelö (3 hengelle)

0.75 l minttusuklaajäätelöä

6 dominokeksiä
2 dl maitoa

Laita pirtelöainekset tehosekoittimeen (jätski vähän sulaneena). Pyöritä tasainen massa. Tarjoa korkeista laseista. Koristele murretuilla dominokekseillä.

Tämä pirtelö oli niin hyvää, että menee taatusti toistekin tarjottavaksi!

Ystävä muuten toi tosi kivan tuparilahjan - korin, joka oli täynnä herkkuja, joista hän tietää minun tykkäävän: kahvia, glögiä, sitruunoita, suosikkileipääni, juustoja, viikunahilloa, yrttejä...Olin hänen tiedustellessaan tuparilahjaideoita sanonut rehellisesti, ettei tällä hetkellä ole tarvetta oikein millekään (tai ennemminkin ne todelliset tarpeet ovat isompia, kuten lamppu olohuoneeseen ja sen sellaista jota ei oikein tuparilahjaksi voi pyytää). Toivoin jotain käyttötavaraa mielummin kuin lisää tavaraa kaappeihin. Tämä oli siis tosi mieluinen tuliainen. Ja kaunis!

2 kommenttia:

  1. Kiitos vielä viimeisestä :). Vesi herahtaa kielelle uudestaan noista kuvista :). -P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin, ihanaa että kävitte. Uudestaan pian - toivottavasti. :)

      Poista