maanantai 17. maaliskuuta 2014

Possukastike

Olin ihan varma etten tulisi insipiroitumaan Safkaa-ohjelmasta tai siellä näytetyistä ruuista. Ohjelma lähinnä vain ärsyttää minua, mutta ei siitä sen enempää.

Olen ollut jo pitkän aikaa halvempien ja pitkään haudutettujen ruhonpalojen puolestapuhuja. Kammoksuttaa ja ihmetyttää ikuinen markettien jauheliha ja kanan rintafile -linja. Saatatte muistaa vanhoista resepteistäni esim. uunissa haudutetut lampaanpotkat ja nyhtöpossun, joissa halvemmat ja pidempään haudutettavat ruhon osat ovat pääosassa.

Elin harhassa, etten osaa tehdä hyvää possukastiketta. Huomasin olevani väärässä, kun kokeilin - Safkaa-ohjelman possukastikkeesta inspiroituneena - tätä perinteistä possukastiketta. Siihen tulee porsaan kassleria, jota naapurin supermarket tykkää myydä hyvälaatuisena, itse pakattuna ja edullisesti. Kassler hautuu tässä kastikkeessa ihanan murean pehmeäksi. Kastike syödään perinteisesti perunamuussin kanssa, mutta koska olen karsinut jonkin aikaa sitten ruokavaliotani radikaalisti ja peruna jäi siinä samassa joksikin aikaa syrjään. Siispä tein omasta "kastikkeestani" enemmänkin muhennoksen, johon lisäsin ison kasan ruskeita herkkusieniä viipaloituna. Päälle raejuustoa ja a vot -hyvää on. Kastikeohje toimii ilman sieniä ja ihan kastikkeenakin ja sitä voi tuunata myös muilla vihanneksilla tai vaikka suolakurkuilla.

Teko aloitetaan ottamalla kassler-pala (n. 700g ) huoneenlämpöön lämpenemään. Pilkotaan liha parin sentin palasiksi. Liha ruskistetaan voissa tai tilkassa öljyä (mielellään paksupohjaisessa) kuumassa kattilassa ruskeaksi. Lisätään 1 pilkottu sipuli. Sitten lisätään pari ruokalusikallista vehnäjauhoja ja sekoitellaan. Kaadetaan päälle (vedenkeittimestä kiehuvaa) vettä, noin 3-4 dl. Lisätään suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta, soijakastiketta ja dijon-sinappia. Annetaan kiehua noin 45-60 minuttia hiljalleen. Kiehumisen loppuvaiheessa (kun n. 10 min jäljellä) lisätään pilkotut herkkusienet.

Tässä vielä reseptimuodossa:
Porsaan kassleria pala pilkottuna isoiksi suupaloiksi
voita tai öljyä paistamiseen
1 sipuli hienonnettuna
2 rkl vehnäjauhoja
3- 4 dl vettä (kiehuvaa mielellään)
1-2 tl suolaa
mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
1 rkl soijakastiketta
2 rkl dijon sinappia
(tuoreita herkkusieniä viipaloituna)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti