maanantai 22. kesäkuuta 2015

Raparperijuoma

Julkaisin juhannuksena Facebookissa päivityksen, jossa kerroin tehneeni perheelleni juhladrinkiksi "perperi hitoksi" vitsikkäästi nimeämääni raparperi mojitoa. Kehuin drinkkiä niin hyväksi, että useat Fb-kaverini pyysivät drinkkini ohjetta.

Jotta drinkin ohjeesta on kenellekään mitään hyötyä, niin täytyy ensin julkaista ohje valmistamaani raparperijuomaan, joka oli yksi drinkkini olennaisista ainesosista. Sain naapuriltani muutama viikko sitten raparperinvarsia, joista päätin hetken nettiä selattuani tehdä Dansukkerin "Raikkaan rapaperijuoman" ohjetta hieman muunnellen todella herkullista ja kauniin väristä kesäjuomaa.

Tämä on keittämättä valmis kesäjuoma - tai mitä nyt vesi kiehautetaan vedenkeittimessä tai kattilassa ja kaadetaan pilkottujen raparperinvarsien päälle. Juoman tekoon käytettävää sitruunahappoa saa kätevästi apteekista ja käsitän niin, että se toimii tässä juomassa lähinnä säilöntäaineena. Luulisin, että jos mielii nauttia juoman samantien, ei sitruunahappoa välttämättä edes tarvita. En tosin ole tästä ihan varma, kun en ole kokeillut juomaa ilman sitruunahappoa.

Makuaineiksi juomaan voi laittaa lillumaan vähän oman maun mukaan mitä vain - itse valitsin tuoreen inkiväärin lohkot, sekä mintunoksat. Sitruunan kuortakin hieman sekaan heitin.

Juoma valmistuu itsekseen vuorokaudessa isossa astiassa tekeytyen. Kannattaa aloittaa tämän juoman valmistus jo - perästä seuraa mojitojeni resepti, joissa tälle löytyy täydellinen käyttötarkoitus.Raparperijuoma


n 2-2,5 l paloiteltua raparperia
3-4 dl (tai enemmän maun mukaan) sokeria (taloussokeri tai fariinisokeri)
1 sitruunan kuori ja mehu
3 tl sitruunahappoa (apteekista)
2 l kiehuvaa vettä
tuoretta inkivääriä pilkottuna kiekoiksi (noin 30 g tai maun mukaan)
3-4 tuoretta mintunoksaa


Leikkaa huuhdotut raparperin varret pieniksi paloiksi isoon kulhoon. Pese sitruuna. Kuori sitruunan keltainen kuori raparperipalojen joukkoon. Purista joukkoon sitruunan mehu. Lisää sokeri ja sitruunahappo sekä mausteaineet (voit jättää myös pois). Kaada päälle kuuma vesi (kiehauta kattilassa tai vedenkeittimessä). Sekoita ja anna maustua huoneenlämmössä vuorokauden ajan.

Siivilöi juoma ja pullota. Säilytä viileässä. Laimenna tarjoiltaessa vedellä tai kuplavedellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti