perjantai 18. joulukuuta 2015

Joulupuu on rakennettu

Koti on saanut jouluilmeensä, kun koristelin joulukuusen olohuoneeseen. En ole kummoinen kodin joulukoristelija, omistan ihan muutamat koristeet ja ne saavat riittää. Tämä ei johdu mistään inhosta joulua kohtaan - joulu on mielestäni ihana juhla pimeän kauden keskellä - vaan ehkä enemmänkin siitä, että oma jouluni nojaa johonkin muuhun kuin joulukoristeltuun kotiin. Ja siihen, että en halua kotiini tavaraa, jota pidetään esillä 2 viikkoa ja sitten seuraavat 50 viikkoa meneekin laatikossa odottamassa ensi vuotta.

Joulukuusesta olen kuitenkin haaveillut pitkän aikaa. "Oikeaa" isoa joulukuusta ei tietenkään ole mitenkään mahdollista tai järkevää pieneen kotiin survoa, mutta olen keksinyt luovasti ratkaisuja pienen kodin joulukuusen sijaiseksi. Eräänä vuona joulukuusen virkaa kodissani näytteli koruteline, johon nostelin muutaman koristeen jouluksi näkyviin. Viime vuonna ostin pienen pöytäsypressin, jonka koristelin valoilla.

Tänä vuonna hankin ihkaoikean joulukuusen, joskin minikokoisena. Satuin kävelemään viikolla joulukuusikauppiaan ohi. Pysähdyin ex-tempore kysäisemään mikä on pienin kuusi, joka hänellä on. Ilokseni pienin kuusi todellakin minikokoinen - pulloon tai maljakkoon sujautettava kuusenlatva. Nappasin viiden euron kuusenlatvan kauppiaalta mukaani hoito-ohjeiden kanssa (pihkatappi tulee näinkin pienessä kuusessa myös sahata pois ja kuusen tulee saada vettä koko ajan).

Kuusi kainalossa kotimatkalla pistäydyin vielä SPR:n Kontissa, josta 4 euron hintaan otin mukaani ison ja raskaan vanhan ruskean apteekkipullon kuusen jalaksi. Varmaan joku viinipullokin tässä voisi toimia, mutta riskinä on liian kiikkerä joulukuusi. Ei olisi kivaa, jos koristeltu joulukuusi rojahtaa lattialle - edes minikokoisena. Ja tuo ruskea pullo on mielestäni kaunis ratkaisu.

Näistä aineksista syntyikin sitten tähänastisen joulukuusihistoriani taidonnäyte - täydellinen pienen kodin joulukuusi. Pikkuruinen kuusenlatva työnnettynä apteekkipulloon ja koristeltuna valonauhalla ja joulukoristeilla.Kuusen koristeeksi laitoin muutaman omistamani vanhan kuusenpallon sekä lasisia lumihiutalekoristeita. Puiset pikkutatit ovat mielestäni aivan käsittämättömän söpöjä. Ne ovat löytö Clas Ohlsonilta, tämän vuoden mallistoa. Jotenkin kaiken joulun muovisuuden keskellä pienet puiset tattikoristeet sulattivat sydämeni ja ostin niitä joulukuustani koristamaan. Luontoteemainen joulukuusestani tuli kun oksilla roikkuu sieniä ja lumihiutaleita ja muutama pallo. Pallojen sijaan olisin ottanut mielelläni muutaman olkikävyn, mutta sellaisia minulla ei ole. Pallot saavat nyt toimia käpyjen markkeerajana.


Kuusen nostin taannoiselle kierrätyslöydölleni - hauskalle tarjoitinpöydälle. Kuusen juureen pääsi rakkain joulukoristeeni - isotädiltä peritty tonttu, joka opiskeluaikana oli monta vuotta ainoa joulukoriste, jonka omistan. Viereen nostin perinteisen olkipukin, jonka joskus olen käärinyt opiskeluaikoina esiin pikkujoulupaketista.

Tällainen joulutunnelma Käpylän pikkukodissa. Koristeletteko te kotejanne jouluksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti