torstai 3. joulukuuta 2015

Kookos-tattaripuuro viikunalla

Nappasin taannoin Pietarin-työmatkalla paikallisesta marketista mukaan paketin tattaria. Kollega oli kehunut siitä tehdyn puuron maasta taivaisiin ja minun piti myöntää, etten ole tainut koskaan maistaa koko viljaa. Ihan kokonaan siis minulle uusi tuttavuus, vaikka viljana tattari onkin ikivanha viljelytuote. Tattari on ns. täydellinen proteiinilähde eli se sisältää kaikki tarvittavat aminohapot. Muitakin terveysvaikutuksia sanotaan olevan hurja määrä.

Tattari on maultaan melko voimakasta. Sitä voi käyttää riisin tavoin ruuanlaitossa, mutta siitä voi myös keitellä puuron. Koska minulla ei ollut kotona muuta rasvaa sisältävää maitotuotetta, niin päätin keittää puuron kookosmaitoon. Maustoin koko puuron vähän itämaisille mausteilla ja pilkoin joukkoon vielä viikunoita. Näin puurosta tuli aika maukasta ja hyvää. Toisaalta mieleeni tuli, että todennäköisesti tästä tulisi vielä paljon parempaa, jos tattarin sijaan viljana olisikin hirssi, jota myös löytyy pussillinen ryynivarastoistani.

Tattaripuuroa tulee keitellä 30-45 minuuttia, joten aamupuuroksi se ei ehkä arkiaamuna ainakaan taivu, mutta kannattaa kokeilla minun menetelmääni - keitin sunnuntaiaamuna puuroa isomman satsin, niin siitä on sitten hyvä arkiaamuina itselleen lämmittää aamupuuro. Tämä puuro ei nimittäin kuivu tai jämähdä niin kuin perinteinen kaurapuuro.



Kookos-tattaripuuro viikunalla

3 dl tattarisuurimoita
tölkki kookosmaitoa
noin 4 dl vettä
vanijatangon siemenet tai vanilijatankoa myllystä jauhettuna
1 tl kardemummaa
ripaus suolaa
5-7 kuivattua taatelia pilkottuna

Päälle kanelia ripoteltuna

Huuhtaise tattarisuurimot kylmällä vedellä. Kaada kattilaan purkki kookosmaitoa ja lisää joukkoon vettä. Kaavi sekaan vanilijatangon siemenet tai jauha vanilijatankoa vanilijamyllystä (Dr. Otker, maustehyllystä, todella kätevä kapistus, jota itse käytän). Lisää kaardemumma ja ripaus suolaa (maun mukaan, tämä ei mielestäni kaipaa paljon suolaa, kun on enemmän makean mausteinen kuin suolainen puuro). Kiehauta kiehuvaksi ja lisää sitten tattari. Anna kiehua rauhassa välillä sekoitellen kannen alla noin 30-45 minuuttia kunnes neste on imeytynyt ja rakenne muuttunut pehmeän puuromaiseksi. Lisää kiehumisen loppuvaiheessa joukkoon pilkotut kuivatut taatelit.

Tarjoa kanelin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti