lauantai 7. tammikuuta 2017

Talvipäivä

Vaikka tänään Helsingissä pyryttääkin jo sakeasti lunta ja lämpötilakin on lauhtunut merkittävästi, niin eilen oli varsin upea kirkas pakkaspäivä. Käytin lähes 20 asteen pakkasen hyödyksi kuvassa näkyvällä tavalla.


Vein siis vuodevaatteet ja muita kodintekstiilejä ulos ja laitoin tällä tavoin pölypunkit kärsimään. Tein  myös olohuoneen villamatolle lumipesun. Lumipesu on kätevä tapa puhdistaa villamatto - matto viedään ensin hetkeksi ulos jäähtymään (jotta se ei ole liian lämmin niin että lumi sulaa siihen). Sitten viileä matto upotetaan lumeen ja lunta huiskitaan maton päälle. Annetaan "vaikuttaa" hetki, ja sitten harjataan matosta lumet pois. Matto käännetään ja sama käsittely toistetaan maton toiselle puolelle. Lopuksi matto vielä puistellaan huolella, jotta kaikki lumet lähtevät pois. Tällä tavoin villamatosta tulee raikas ja pölytön ja - ainakin minä väitän - oman mattoni värit kirkastuivat.Vuodevaatteiden kanssa sattui outo juttu. Minulla on kaksi Tempurin tyynyä - toinen perhosen muotoinen "Ombracio", jonka sisältö on sellaista tempurhakkelusta ja toinen on sellainen perinteinen Tempurin "lankkutyyny", jonka olen joskus löytänyt uutena aivan pilkkahintaan kirpputorilta. Ulkona kumpikin tyyny jäätyi aivan kivikovaksi jääkalikaksi. Kun hain ne sisälle, kopautin "lankkutyynyä" polveeni ja arvatkaa mitä. Se halkesi keskeltä kahtia! Googlailin asiaa, ja Tempurin sivustolla sanotaankin, että tyynyn voi viedä ulos, mutta se jäätyy siellä kivikovaksi ja silloin sitä ei saa kopauttaa mihinkään, sillä jäätyneenä aines on erittäin haurasta. Tulipa tämäkin nyt opittua kantapään kautta. Kun toin tyynyt sisälle, niin ne pehmenivät huoneenlämmössä pikkuhiljaa normaaleiksi.

Olen myös ruokkinut pihan lintuja tänä(kin) talvena ahkerasti. Otin ensimmäistä kertaa kokeiluun sellaiset aika vastenmieliset rasvapötkylät, jotka ovat paljastuneet aivan lintujen suosikiksi. Eilen vein jo talven kolmannen pötkylän pihapuuhun roikkumaan. Linnut vierailevat lähes tauotta siinä syömässä. Se siitä elegantin näköisestä lintujen ruokintapaikasta, pakko myöntää, että ällöt rasvapötkylät on saanut linnut huumaantumaan.

Tälläinen rasvasta ja pähkinöistä valmistettu pötkylä on ollut tänä vuonna linturuokinnan suurhitti. Löytyi tavallisesta supermarketista eläinten ruokien keskeltä.


Pötköstä kuoritaan muovikuori pois, päihin jätetään muutaman sentin suikaleet. Ja sitten vain pihapuuhun lintujen iloksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti