torstai 26. tammikuuta 2017

Rapea perunaleipä

Soppa365-sivusto toimii minulla vakaana ruuanlaiton inspiraation ja hyvien reseptien alkulähteenä. Bongasin sieltä erinomaiselta kuulostavan reseptin rapeasta perunaleivästä. Tai Helvi-mummin rapeasta perunarieskasta, niin kuin se Soppa365:ssa on nimetty.

Minun kaakkois-suomalaiseen ajatusmalliini ei vain tuo rieska-sanan käyttö lätyskästä leivästä oikein istu. Meille riska on se sellainen "tavallinen" leipä, eli limppu. Tällaisesta lätyskästä perunaleivästä käytämme mieluummin sanaa perunalepuska, mutta sekään ei ihan tässä istu, sillä tämän reseptin tuotos ei ihan puhdasoppinen perunalepuskakaan ole. Olkoot siis perunaleipä, niin säästytään sekaannuksilta.

No, semantiikka sikseen ja leipäasiaan. Tämä resepti kohosi yhdellä kokeilulla ihan suosikkien joukkoon. Taikina on tosi vaivaton valmistaa (okei, käytin pakasteen valmista perunamuussihilettä ja suosittelen sen käyttöä tässä muillekin), siihen tarvittava ainesluettelo on lyhyt ja ytimekäs ja lopputulos niin hyvää, että en kestä. Tämä sopii myös gluteenittomille (sellaisille, jotka voivat syödä kauraa), jota pidän kivana lisänä, kun kaveripiiristä löytyy muutama, jotka eivät ihan kaikkia leipomuksiani voi venhää sietämättöminä syödä.

Alkuperäisessä versiossa käytettiin kermaviiliä, minulla sattui olemaan kaapissa turkkilaista jugurttia, joten käytin sitä. Olen kirjoittanut tämän reseptin oman kokeiluni mukaan, jos haluat tehdä alkuperäisen mukaan, niin katso tuo yllä oleva linkki.

Uskon, että valurautapannu on tässä rapeuden avain, mutta jos sinulla ei sellaista ole, kokeile jossain muussa uuninkestävässä astiassa. En usko, että homma siitä pilalle menee.

Lopputuloksen maku on jotakuinkin identtinen luumäkeläisen Satun Makiat -leipomon perunalepuskan kanssa, joita haen lähes poikkeuksetta mökkireissuilla säkillisen. Olen tehnyt perunalepuskoja mitä moninaisempien ohjeiden perusteella, mutta lopputulos on aina ollut liian tiivis ja vääränlainen verrattuna Satun Makioiden esikuviinsa. 

Kokeile, jos pidät perunaleivistä. Minun suuhuni tämä maistui erittäin hyvältä. Syö sellaisenaan tai voin kanssa.Rapea perunaleipä

Pussi pakasteperunamuusi"hilettä"
1 dl turkkilaista jugurttia
1 rkl maitoa
5 rkl kaurahiutaleita
nokare voita sulatettuna
suolaa maun mukaan

Laita uuni päälle ja kuumenna se 250 asteeseen. Sulata (esim. mikrossa) perunahile sulaksi perunamuussiksi. Lisää perunamuusin sekaan jugurtti, maito ja kaurahiutaleet sekä lopuksi nokare sulaa voita ja suola. Tarkista maku.

Voitele valurautapannu kevyesti. Nostele perunamuusiseos valurautapannuun ja tasoita pinta veitsellä tai nuolijalla. Paista rieskaa uunissa, kunnes pinta on ruskistunut kunnolla, noin 20-30 minuuttia.

Anna rieskan jäähtyä tunti ennen kuin teet sille mitään (sen sisus on uunista tullessa vielä kovin perunamuusimaista. Täyte kovettuu tunnissa). Kippaa leipä pannusta tarjoiluastialle ja nauti sellaisenaan tai voin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti