maanantai 29. lokakuuta 2012

Pataan vain

Pataruuat ovat aika huippuja, varsinkin talvisin. Niiden hienous piilee siinä, että niihin voi laittaa melkein mitä vain kaapista löytyy ja siksi ne toimivatkin sellaisena hyvänä ruokavaihtoehtona, jos kotoa löytyy vähän sekalainen seurakunta aineksia, joista ei oikein keksi mitään kummempaa. Ja vaikka vähän nahistuneitakin kasviksia. Sama pätee keittoihin, jotka siis ovatkin oikeastaan pataruokia, joihin tulee vain vähän enemmän nestettä.

Pataruuissa pataan voidaan kasata kasviksia, lihaa, kalaa, säilykkeitä... Liemeksi kelpaa lihaliemi, kalaliemi, kasviliemi ja niin edespäin, punaviini tai vaikka tomaattiliemi, joka tehdään kaatamalla sekaan säilykkeenä myytäviä kuorittuja tomaatteja. Tomaattimurskakin toki käy, tykkään itse vain erityisesti kuorituista kirsikkatomaateista, sillä niitä voi jättää kokonaisenakin padan joukkoon.

Mausteissa valinnanvaraa on ihan yhtä paljon kuin muissakin aineksissa - yrttejä, pippuria, paprikajauhetta, valkosipulia, chiliä...

Tämänpäiväinen pataruokani sai alkunsa siitä, kun huomasin että jääkaapissa odotellut palsternakka alkoi näyttää siltä, että se kannattaa käyttää pian. Pilkoin palsternakan, punasipulin, pari porkkanaa ja valkosipulia pataan. Pakkasessa oli Hakaniemen hallista hakemiani Hakkaraisen tuoremakkaraa - chorizoa ja lammasmakkaraa, jotka pääsivät sinne mukaan. Papumix löytyi kuiva-ainekaapista, ja makkaroiden vieressä oli vielä pakkasessa hernepussi, joten miksei sekin joukkoon mukaan. Sitten vielä purkki kuorittuja tomaatteja säilykkeenä, vettä perään. Mausteeksi juurikin noita mainitsemiani. Suolaa varovasti, sillä makkaroissa on valmiiksi suolaa. Ja toki myös mukavasti muitakin mausteita.


Pata maistui hyvältä - arkiselta ja maukkaalta. Ja näytti aika kursailemattomalta, niin kuin kuvasta näette.

En edes kirjoita tämän respetiä tämän tarkemmin tänne - ymmärrätte tekstistä jo, että näissä on varaa säveltää. Kurkatkaa kaappeihinne ja alkakaa siltä pohjalta kasaamaan itsellenne sopivia pataruokia. Kätevää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti