tiistai 23. lokakuuta 2012

Ruusunhippu Irmeli

Eli Rosehip Irene! Se on Annankadulta löytyvän A21 cocktail loungen paras drinkki, jos minulta kysytään. Ruusunmarjaa drinkissä - onko parempaa (paitsi ehkä tomaattimehu drinkissä, eli bloody mary, joka on toinen suosikkidrinkkini)?

Miksi ruusunmarja on niin vähän hyödynnetty marja? Olen penkonut lähikauppaa ja löytänyt tasan kolme tuotetta, joissa on ruusunmarjaa. Kolme! Riitan Herkun Ruusunmarjakiisseli, Valion ruusunmarja kerrosviili ja ProViva ruusunmarjakiisseli. Hyviä kaikki, mutta haluaisin lisää.

Meidän lähikaupassa joku muukin on huomannut, että tämä on herkkua, sillä hylly ammottaa usein tyhjyyttään tämän kohdalla. Hintaakin vain 80 senttiä. Kuva lainattu täältä.












































Valion kerrosviili, jossa ruusunmarjaa on tosin aika vähän ja pitää syödä viilin läpi ennen kuin siihen pääsee käsiksi. Kuva täältä.
ProVivan ruusunmarjakiisseli. Mukavan voimakas ruusunmarjan maku. Paketti lupaa myös pitää pierut loitolla. Siis täh? Kuva täältä.
Manifestaan tässä nyt siis ruusunmarjan puolesta. Sitä lisää! Ja kysyn teiltä, onko joku löytänyt muita markettituotteita, joissa on ruusunmarjaa?

Ja opiskelin myös vähän. Koristekasveina viljellyistä ruusut ovat kerrannaiskukkaisia, eivätkä muodosta marjoja, eli kiulukoita. Luonnonvaraiset lajit, joista tärkein on äkäruusu eli kurtturuusu eli kurttulehtiruusu (Rosa rugosa) tekee suuria ruusunmarjoja, joissa on paljon C-vitamiinia. C-vitamiinia voi olla jopa 2-3 g/100 g. Vitamiinipitoisuus säilyy mehussa ja hillossa. Ja jo 5 % ruusunmarjaa parantaa muun marjasäilykkeen C-vitamiinin säilyvyyttä. Marjat sisältävät myös kaliumia ja magnesiumia.

Ruusunmarjoista voidaan tehdä mm. hilloa, hyytelöä, marmeladia, sosetta, säilykkeitä, teetä, tuoremehua, viiniä, keittoa, rahkaa, kastiketta, piiraita, torttuja jne.

Minun pitäisi siis enää löytää jostain sopiva ruusupuska, jonka marjat saisi tulla poimimaan. Tarjouksia otetaan vastaan kommenttiboksissa. Koska marja-aika taitaa olla jo aika pitkälti ohi tältä vuodelta, ensi syksyn marjoja voi myös tarjota. Kiitos! Resepti-ideat alkoivat jo raksuttaa täysillä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti