sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Kolmen ruokalajin illallinen

Tein ennen joulua pöytävarauksen Ravintola Luomoon. Minun oli tarkoitus mennä sinne ystäväni kanssa syömään eilen. Konkurssiuutiset sotkivat suunnitelmat. Ei ole enää Luomoon menemistä.

Lohdutusillallinen järjestettiin kotonani. Kutsuin mukaan kolme ystävää. Ilta oli onnistunut. Menun suunnittelin lonkalta kauppareissulla, kun katselin mitä oli tarjolla. Olen tyytyväinen kokonaisuuteen. Ei tämä ihan Luomon tasoa ole, mutta ihan mallikas kotikokin kokkaama illallinen kuitenkin.

Hihasta heitetty jälkiruokaresepti oli todella hyvä. Hämmästyin itsekin. Tämä täytyy laittaa muistiin. Hävettävän helppo tehdä. Lopputulos todella maistuva. Sen verran etten meinannut edes kuvaa malttaa ottaa - huomasin vasta puolivälissä annosta, että kuvankin voisi napata. Jälkiruoka oli oikeastaan muunnelma klassisesta tarte tatin -piiraasta, joskin omenan sijaan käytössä oli päärynä. Tein sen myös valmiiseen voitaikinaan, joten tosi helppo ja vaivaton jälkkäri. En edes kipannut paistosta ympäri niinkuin tatinissa, vaan tarjoilin sen voitaikinapinta yläpuolella. Vanijajäätelö suli herkullisesti kuuman taikinan päällä.

Alkupala: Paistettuja kampasimpukoita ja japanilaista kurkkusalaattia
4 hengelle


Kampasimpukat
8 tuoretta kampasimpukkaa
oliiviöljyä
suolaa
puolikas chilipalko
2 rkl voita
tuoretta basilikaa

Kuivaa kampasimpukoiden pinta talouspaperilla. Suolaa simpukat. Kuumenna paistinpannu todella kuumaksi. Laita pannulle tilkka oliiviöljyä ja paista simpukoita pannulla noin minuutin verran molemmilta puolilta. Nosta valmiit simpukat lautaselle ja peitä foliolla. Laita seuraavaksi pannulle pilkottu chili ja voi. Anna voin sulaa, varo ettei pala. Lisää lopuksi tuoretta basilikaa. Kaada voikastike simpukoiden päälle.

Japanilainen kurkkusalaatti
1 rkl riisiviinaetikkaa
2 rkl soijakastiketta
1 rkl piparjuuritahnaa
1 kurkku

Halkaise kurkku ja poista siemenet. Pilko kurkku. Sekoita etikka, soija ja piparjuuritahna kulhossa. Sekoita joukkoon pilkottu kurkku. Anna marinoitua noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

Pääruoka: Paperissa kypsennettyä nieriää ja myskikurpitsarisottoa



Kokonainen kala kypsyy herkullisen mehukkaaksi vaivatta voipaperiin käärittynä uunissa. Todella helppo tapa valmistaa maukasta kalaa.
 
Paperissa kypsennetty nieriä
1 kokonainen nieriä suomustettuna, suolestettuna ja kidukset ja evät poistettuna
karkeaa suolaa
1-2 sitruunaa viipaloituna
4 kynttä valkosipulia
tuoretta tilliä
puolikas punasipuli
2 rkl voita

Kala valmiina käärittäväksi pakettiin ja uuniin

Varaa voipaperia pellille niin paljon, että saat kalan käärittyä siihen tiiviiseen nyyttiin. Laita kala voipaperille ja suolaa se sisältä ja ulkoa. Täytä kalan vatsa viipaloidulla sitruunalla, hienonnetulla valkosipulilla, punasipulipaloilla ja tuoreella tillillä. Laita  mukaan myös pari ruokalusikallista voita. Kääri kala tiiviiseen voipaperinyyttiin. Voit sitoa nyytin narulla tai laittaa päällimmäiseksi vielä foliokerroksen, jos et saa sitä muuten tiiviiksi. Tarkoitus on, että kala hautuu mehukkaaksi tiiviissä paketissa eikä höyry karkaa.

Laita kala uuniin noin 200 asteen noin 20 minuutiksi.

Avaa nyytti, poista nahka vetämällä. Mehukkaasta kalasta irtoaa siistejä annospaloja.

Myskikurpitsarisotto
Risoton ohje on julkaistu blogissa aiemmin, katso resepti täältä.

Jälkiruoka: Päärynäpaistos ja vanilijajäätelöä (tarte tatin -muunnelma)



Päärynäpaistos
4 päärynää
1 vanilijatangon siemenet
2 dl ruokosokeria
50 g voita 
2 valmista voitaikinalevyä

Kuori päärynät ja poista siemenkodat. Viipaloi päärynät ohuiksi viipaleiksi.

Kuumenna valurautapannu. Laita kuumalle pannulle ruokosokeri ja odota hetki, että sokeri alkaa sulaa (varo polttamasta sokeria). Lisää voi nokareina ja sekoittele seosta. Lisää vanilijatangon siemenet. Lado päärynäpalat pannulle voi-sokeriliemen sekaan.

Sulata kaksi voitaikinalevyä. Kauli niistä yksi isompi taikinalevy, joka on vähän isompi kun valurautapannu. Painele taikinalevy pannun päälle päärynöiden yli tiiviiksi kanneksi. Leikkaa ylimääräinen taikina pois. Pistele taikinaan muutama reikä veitsen kärjellä, jotta höyry pääsee pois.

Paista uunissa n. 200 asteessa kunnes voitaikina on ruskistunut.

Leikkaa paistoksesta annospaloja ja koristele vanilijajäätelöpallolla.

 

4 kommenttia:

  1. Olipas taas herkulliset setit! Toi jälkkäri, ah, aivan taivaallista! Ei haittaa kuule yhtään, että peruuntu se Luomo. T. Linda

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No oli kyllä hauskaa ja kivaa vaihteluakin välillä koti-illallinen. Ollaan syöty niin usein ravintolassa...:)

      Poista
  2. Uhuuuu! Superhyvää ruokaa, etenkin jälkkäri, ja upeeta seuraa. Kiitos! Soila

    VastaaPoista