torstai 27. elokuuta 2015

Herukkapensaan elvytystä ja herukanlehtijuoma

Meidän pihalla on kolme herukkapensasta, jotka tekevät kituliaasti satoa. Päätin ottaa herukkapensaat elvytysprojektin kohteeksi - katsotaan kuinka käy. Viime sunnuntaina käänsin pensaita ympäröivän maan ympäri. Naapurin pihalla oli iso kuorma lehmän- ja hevosenlantaa, jota naapurit olivat luvanneet, että saa hakea niin paljon kuin jaksaa ja tarvitsee. Kärräsin kottikärryillä kolme kuormaa lantaa meidän pihan puolelle. Herukat saivat osuutensa. Lisäksi siirsin kompostista kottikärrytolkulla uutta maata herukoiden juurille.

Tämän lisäksi leikkasin pensaat. Luin ohjeita, että herukoista pitäisi leikata vanhat oksat pois, jotta se kasvattaa uusia, joihin pensas jaksaa tehdä marjoja. Amatööri-puutarhuri ei oikein tiennyt mikä oksista olisi ollut vanhaa ja mikä uutta, joten leikkasin pensaat jotakuinkin sinne päin.


Maansiirrolla, kuokkimisella ja lannoittamisella toivon, että herukat elpyvät ja lähtevät tuottamaan marjasatoa. Ensi kesänä jännitetään oliko tästä urakasta hyötyä ja lähteekö pensaat tekemään nykyistä enemmän marjaa. Toivotaan parasta!

Pensaista leikkaamissani oksissa oli niin reilusti lehtiä, että en halunnut niitä haaskata. Nypin lehdet talteen herukanlehtijuomaa varten. Juoma oli helppo tehdä (se tehdään itseasiassa samaan tyyliin sitruunahapolla kuin kesäkuussa julkaisemani raparperijuoma) ja lopputuloksena oli raikkaanmakuista kullankeltaista juomaa. Tämän ohjeen sokerimäärällä juomasta tuli "puolitiivistettä", jota totesin, että on parasta kun jatkaa sitä puolet mehua / puolet vettä suhteella. Täten ainakin omaan suuhuni makeus oli sopiva.

Herukanlehtijuoma


Herukanlehtijuoma

noin 3 l mustaherukanlehtiä
3 l vettä
30 g sitruunahappoa (saa apteekista)
300 g sokeria

Huuhdo herukanlehdet. Kaada lehtien päälle kiehuvan kuuma vesi. Anna jäähtyä.

Lisää sitruunahappo ja anna juoman maustua huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
Siivilöi juoma ja kuumenna kattilassa. Sekoita kuuman mehun joukkoon sokeri ja anna sen liueta.
Pullota desinfioituihin pulloihin kuumana tai pakasta juoma sopivina annoksina.

Tarjoa mustaherukanlehtijuoma kylmänä ja sopivasti vedellä laimennettuna.


Juomaa voisi maustaa vaikka lisäämällä lehtien joukkoon minttua. Tein nyt pelkällä herukanlehdellä, mutta minttuakin pihaltamme löytyisi vaikka millä mitalla. Keväällä naapurilta saamani mintuntaimi on lähtenyt valtavaan kasvuun ja mojito-yritit ei tästä taloudesta ihan heti lopu kesken.

Pihan yrttinurkkaus - kuvan edessä violettina kukkiva kasvi on minttu. Takana sekalainen ruukkuryttitarha ja vasemmalla villiviini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti