Tämän lisäksi leikkasin pensaat. Luin ohjeita, että herukoista pitäisi leikata vanhat oksat pois, jotta se kasvattaa uusia, joihin pensas jaksaa tehdä marjoja. Amatööri-puutarhuri ei oikein tiennyt mikä oksista olisi ollut vanhaa ja mikä uutta, joten leikkasin pensaat jotakuinkin sinne päin.
Pensaista leikkaamissani oksissa oli niin reilusti lehtiä, että en halunnut niitä haaskata. Nypin lehdet talteen herukanlehtijuomaa varten. Juoma oli helppo tehdä (se tehdään itseasiassa samaan tyyliin sitruunahapolla kuin kesäkuussa julkaisemani raparperijuoma) ja lopputuloksena oli raikkaanmakuista kullankeltaista juomaa. Tämän ohjeen sokerimäärällä juomasta tuli "puolitiivistettä", jota totesin, että on parasta kun jatkaa sitä puolet mehua / puolet vettä suhteella. Täten ainakin omaan suuhuni makeus oli sopiva.
Herukanlehtijuoma |
Herukanlehtijuoma
noin 3 l
mustaherukanlehtiä
3 l
vettä
30 g
sitruunahappoa (saa apteekista)
300 g
sokeria
Huuhdo herukanlehdet. Kaada lehtien päälle kiehuvan kuuma vesi. Anna jäähtyä.
Lisää sitruunahappo ja anna juoman maustua huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
Siivilöi juoma ja kuumenna kattilassa. Sekoita kuuman mehun joukkoon sokeri ja anna sen liueta.
Pullota desinfioituihin pulloihin kuumana tai pakasta juoma sopivina annoksina.
Tarjoa mustaherukanlehtijuoma kylmänä ja sopivasti vedellä laimennettuna.
Juomaa voisi maustaa vaikka lisäämällä lehtien joukkoon minttua. Tein nyt pelkällä herukanlehdellä, mutta minttuakin pihaltamme löytyisi vaikka millä mitalla. Keväällä naapurilta saamani mintuntaimi on lähtenyt valtavaan kasvuun ja mojito-yritit ei tästä taloudesta ihan heti lopu kesken.
Pihan yrttinurkkaus - kuvan edessä violettina kukkiva kasvi on minttu. Takana sekalainen ruukkuryttitarha ja vasemmalla villiviini. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti