keskiviikko 12. elokuuta 2015

Matkavinkkejä Tukholmaan

Lomani viimeisellä viikolla matkustin Tukholmaan. Kymmenen vuoden tauon jälkeen, superhalvoilla lennoilla, ilman suunnitelmaa. Ihan vain viettämään kolme päivää naapurimaamme pääkaupungissa.

Sain ajatuksen aika ex tempore. Tukholma on jäänyt minulle vähän tuntemattomaksi kaupungiksi, joten ajattelin, että nyt voisi olla hyvä aika käydä tutustumassa naapuriimme vähän paremmin. Pyysin montaa ihmistä seuralaiseksi, mutta kukaan ei päässyt. Olen jo kauan aikaa sitten päättänyt, että en ole ihminen joka jättää asioita tekemättä vain siksi, ettei niihin löydy kaveria. Varasin siis lennot ja hotellin itselleni ja läksin.

Selasin nopeasti jonkin netin matkailuartikkelin Tukholmasta. Sen informaatioarvo oli nolla, sillä siinä listattiin suunnilleen, että Östermalmilla on hienoja kauppoja ja hyviä ravintoloita, Norrmalm on keskusta ja Gamla Stanissa on kuninkaanlinna. Tylsää, sanon minä. Lähdin siis matkaan täysin ilman päämäärää ja suunnitelmaa, takaraivossani tieto, että Södermalmilla on muutama käymisen arvoinen 2nd hand -putiikki.

Näin hatarilla lähtötiedoilla ja täysin onnekkalla ja päämäärättömällä haahuilulla löysin muutaman niin mukavan paikan Tukholmassa, että ajattelin jakaa ne teillekin. Ja itselleni muistiin tulevaisuutta varten, Tukholmaan menen varmasti uudestaankin.

Hotelli
Yövyin Östermalmilla Mornington hotel Stockholm Cityssä. Suosituksen löysin jostain blogista. Sain huoneen todella edullisesti - pulitin pienestä yhden hengen huoneesta aamiaisella suunnilleen satasen yö. Hotelli oli siisti ja moiteeton, ei kuitenkaan mitään erityistä. Aamiainen tosin oli oikein hyvä ja sitä nautinkin kumpanakin aamuna hartaudella ja pitkään. Hotellin hinta-laatusuhde oli kaikin puolin erinomainen ja sijainti ihan Östermalmtorgin metroaseman kupeessa iso plussa.
Löysin hotelleista tietoa etsiessäni suosituksia myös Scandic Anglaisista (yllätyin kun näin hotellin, ei näyttänyt ainakaan ulospäin mitenkään kauniilta ja viihtyisältä, mutta monessa arviossa ylistettiin aamiaista ihan huipuksi) sekä Ett Hemistä, joka oli täynnä kun yritin varata ja jonne vielä joskus haluan. Kyttäsin pitkään myös huonetta "Tuholman Kämpistä" Grand Hotelista, joka oli ennen matkaani jatkuvasti tosi kallis. Huomasin kuitenkin reissussa, että samalle päivälle huoneen olisi saanut sieltäkin ihan OK-hintaan. Harkitsin vaihtoa tuonne yhdeksi yöksi, mutta en sitten jaksanut. Varsinkin kun hotellin parhaaksi puoleksi oli mainittu sen mahtava kylpyläosasto ja minulla ei ollut edes uimapukua pakattuna mukaan.
Ensi kerralla aion kuitenkin ottaa hotellin suoraan Södermalmilta ja unohtaa lukuisat Östermalm-suositukset. Syyn löydät alta.

Södermalm

Tukholman eteläisin saari Södermalm nousi ehdottomasti koko kaupungissa suosikkialueekseni. Jos tunnet Helsinkiä, niin ymmärrät, kun kerron että Södermalm oli vähän kuin Tukholman Kallio tai Töölö - vähän kadusta riippua. Kauniita pikkukatuja, rentoa tunnelmaa, paljon 2nd hand putiikkeja ja kirpputoreja, kivoja pikkuravintoloita ja -kahviloita, joiden tunnelma rennompi kuin "hienostoalue" Östermalmilla ja hinnatkin halvempia.

Södermalmin kauneutta
Näköalapaikka Södermalmilla lähellä Slussenia

Södermalmille pääsee kätevästi metrolla. Otin itselleni kolmen päivän metrokortin ja se kannatti ehdottomasti.

Kirpputoreista ja 2nd handista kiinnostuneille suosittelen ehdottomasti seuraavaa reittiä:
Ota metro Zinkensdammin asemalle. Lähde kävelemään pitkin Hornsgatania itään kohti Marietorgetia.  Heti metroaseman lähellä eteesi tulee Filippa K 2nd hand ja aivan ihana vierailun arvoinen Judits second hand. Kummatkaan eivät mitään halpojen kierrätysvaatteiden löytöpaikkoja, mutta pelkkää siistiä laatuvaatetta noin puoleen hintaan normaalista. Juditista voi löytää erikoisuuksia ja esimerkiksi merkkilaukkuja ja -kenkiä käytettynä.

Kun jatkaa kävelyään edelleen Hornsgatania itään, tulee Marietorgetin kohdalla kaksi perus-hyväntekeväisyyskirpparia: Stockholm Stadsmission ja Punainen Risti. Molemmat ihan huippuja - erityisesti ensiksi mainittu. Selailin vaaterekkejä ja sieltä löytyi rivitolkulla Gantin cashmireneuletta, Lexingtonia, Peakia ja muita laatumerkkejä. Löysin itselleni aivan virheettömän cashmire-neuletakin 8 eurolla. Aivan erinomainen löytöjen tekopaikka mielestäni, jossa kannattaa piipahtaa jokaisella Tukholman reissulla.

Edblad outlet Gamla Stanissa
Löysin vanhasta kaupungista kävelylläni Edbaldin outletin vahingossa. Tiesin päätyneeni hyvään paikkaan, sillä kaikki muut asiakkaat tässä pikkuliikkeessä olivat ruotsalaisia, eikä paikalla ollut yhtään turistia.
Edblad & Co on ruotsalainen laadukas teräskorumerkki. Sen ovat perustaneet muotoilijat Hans ja Catherine Edblad. Hans työstää puuta, betonia, alumiini ja muovia luodessaan sisustustuotteita ja Catherine puolestaan käyttää koruissaan laadukkaita ja kestäviä materiaaleja kuten kirurgin terästä, puolijalokiviä, helmiä ja posliinia.
Ihastuin korujen selkeään muotokieleen ihan samantien. Outletista niitä pystyi ostamaan puoleen hintaan alkuperäisestä. Olivat verrattaen varsin edullisia. Myös vaatteita oli saatavilla (samoin puoleen hintaan), mutta niitä en kuumana kesäpäivänä jaksanut ryhtyä sovittemaan, vaikka varsin kauniita silkkipaitoja olikin tarjolla.
Ostin upean kolmiulotteisen kaulakorun, sormuksen ja ruusukullatut korvakorut. Ihania kaikki ja ovat olleet heti ostohetkestä lähtien minulla aktiivisessa käytössä.
Edblad kaulakoru

Sormus

Outlet sijaitsee Tukholman vanhassa kaupungissa pienellä poikkikadulla varsinaisen Edblad-liikkeen läheisyydessä. En löytänyt Outletin tarkkaa osoitetta, mutta varsinainen liike sijaitsee osoitteessa Västerlånggatan 36 ja sen kulmasta lähtee pikkuinen sivukatu alaspäin, jonka varrella outlet sijaitsi. Kadunkulmassa oli viitta outletiin, joten löytäminen pitäisi olla melko helppoa.

Östermalmin kauppahalli
Hotellini sijaitsi aivan Östermalmin kauppahallin läheisyydessä. Koska olin matkassa yksin, en jaksanut lähteä illalliselle ulos. Kauppahalli oli kiva vierailukohde noin muutenkin, mutta erityissuositus menee hallin libanonilaiselle ruokapaikalle. Hain siltä noutoboksina iltaruuan hotellihuoneeseeni - erilaisia mezeitä kuten hummusta, couscousia, viininlehtikääryleitä ja muuta herkkua. Puolia en tunnistanut, mutta älyttömän hyvältä maistui. Eikä ollut kallista.

Ja muuten - vinkki vinkki kaikille - olin matkalla elokuun ensimmäisellä viikolla ja alet olivat ihan huiput. Ilmeisesti jo loppuvaiheessa. Lähes joka kaupassa oli todella paljon tarjontaa 50-70 %:n alennuksella. Monipuolista tarjontaa. Minulla oli lomalla aikaa tehdä ostoksia jo koti-Suomessa, joten ostostarpeita ei kummemmin ollut. Ensi vuonna voisi mennä samoihin aikoihin Tukholmaan ja tehdä kaikki ale-hankinnat Suomen sijaan siellä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti