maanantai 18. tammikuuta 2016

Thai-kookoskeitto kodin jämäruokana

Lomani päättyi viime maanantaina ja töihin palasi virkistynyt tyyppi. Loman loppupäivinä suoritin täydellisen kaapintyhjennysoperaation, eli päätin tehdä ruokaa kodin kaappien aineksista - kaivelin vihanneslokeron viimeiset porkkanat ja sellerit ja pakkasen ja kuivakaapin sisällön. T

Thai-kookoskeitto on siitä hyvä ratkaisu, että siihen voi piilottaa mekein mitä vain vihanneslokeron ja pakastimen sisältöä. Keitoilla yleensäkin mielestäni ruokahävikkiä saa hyvin pienennettyä, kun sekaan voi laittaa vähän mitä vain ja joskus vähän nuupahtaneenkin oloiset vihannekset. Kun tähän keittoon vielä kaataa joukkoon kookosmaitoa, vihreää curryä, inkivääriä, valkosipulia, soijaa, kalakastiketta sekä tuoretta chiliä ja korianteria, on lopputulos thaimaalaisen makuista, vaikka muu keiton sisältö ei ihan olisikaan.

Omaan keittooni sujahti vähän nuupahtaneen oloiset jääkaapissa lymyilleet porkkanat, varsisellerit ja pussillinen sokeriherneitä, jotka olivat unohtuneet kaappiin, kun oli tarkoitus tehdä joskus vietnamilaista rapusalaattia, mutta se jäi. Pakastimesta kaivoin joukkoon lisäproteiiniksi vielä pakasteherneitä ja jättikatkaravun pyrstöjä, jotka nekin oli siellä sen rapusalaatin tekemättäjättämisen ansiosta. Viimeisten kiehutusminuuttien aikana lisäsin joukkoon vielä riisinuudeleita - oikeastaan siksi, että niitä sattui kaapissa olemaan. Voisi tämän keiton tehdä hyvin ilman nuudeliakin.

Ainesmääriä en tässä jaa, kun tämän on tarkoitus olla kodin jämäruokaohje - silloin tehdään vähän siitä aineksesta, mitä kaapissa on saatavilla. Lähtökohtaisesti siis keittoon tulee kookosmaitoa purkillinen, vihreää curryä pari ruokalusikallista, inkivääriä ja valkosipulia pilkottuna ja mielellään reilusti, soijaa ja kalakastiketta oman maun mukaan ja niin että keittoon tulee riittävästi suolaa ja makua (tavallista suolaa voi ja kannattaa myös lisätä), sekä tuoretta chiliä ja korianteria valmiin keiton päälle ripoteltavaksi. Ja sitten ne kaikki kaapin jämävihannekset. Jos käytät rapuja pakasteesta, niin lisää ne ihan keiton loppuvaiheessa, muuten tulee kuminen lopputulos. Riisinuudelitkin kypsyvät periaatteessa valmiissa keitossa, jos ne saavat siinä hetken seisoa. Kiehutusaika on ihan vain muutaman minuutin.


Onko teillä hyviä jämäruokareseptejä, joilla ruokahävikki kätevästi pienenee?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti