torstai 18. elokuuta 2016

Nyhtökaura testauksessa - vihdoin!

Vihdoin satuin lähikauppaan sopivaan aikaan, kun siellä oli himoittua ja haluttua nyhtökauraa tarjolla.

Nyhtökaura on lihan rakennetta ja muistuttava vegaaninen vaihtoehto, joka on tullut kuluttajamyyntiin kesän aikana, mutta jonka saatavuus on vielä aika pientä ja kauppaan tulee osua sopivaan aikaan. Ostoja säännöstellään myös ostorajoituksilla (lähikaupassani lihatiskiltä vuoronumerolla 1 paketti/asiakas rajoituksella). Tämä kaurasta, pavuista ja herneestä ekologisesti valmistettu proteiininlähde on ympäristöystävällinen valinta. Tuote on suomalaisen Gold&Green -yrityksen innovaatio, josta on kaavailtu uutta suomalaista vientihittiä maailmalle.Ostin kaffirlimetillä, seesaminsiemenillä ja inkiväärillä maustetun version. Ilahduin pitkästä säilyvyydestä - parasta ennen -päivämäärä oli ostohetkestä noin kuukauden päähän. Hienoa - helpottaa minun epäsäännöllisessä elämässäni, että tuotetta ei ole pakko heti samantien käyttää, vaan säilyy jääkaapissa mukavasti.

Päätin tehdä melko riisutun ruokalajiversion, jotta pääsisin maistamaan tuotetta mahdollisimman paljaaltaan. Otin pakkasesta kesäjuhlista ylijääneen pitaleivän sulamaan. Olin ostanut Lidlistä valmista hummusta (yllättävän hyvää valmisversioksi!), pilkoin hieman tomaattia kuutioiksi ja sekoitin turkkilaisesta jugurtista, sitruunanmehusta, chilistä, basilikasta ja suolasta jugurttikastikkeen.

Nyhtökaura muistuttaa paketissaan jauhelihaa ja sen valmistustapakin on varsin samantyypinen
Paketin ohjeessa opastettiin kypsentämään tuote paistinpannulla keskilämmöllä öljytilkassa. Näin tein. Valmistus oli helppoa, joskin tuote kypsyi mielestäni hieman hitaasti ja siitä on vaikea nähdä milloin kaura on "kypsää", kun tuote ei vaihda väriä. Annoin sen kuitenkin rauhassa lämmetä pannulla.

Maistoin ensin tuotetta sellaisenaan. Allekirjoitan väitteen lihamaisuudesta - purutuntuma oli hyvin lihan kaltainen. Limen ja inkiväärin maku oli hyvä ja mieto - mukavaa, ettei valmismausteet ole liian hyökkäävät, vaan omalle maustamisellekin jää tilaa (tätä myydään myös kylläkin maustamattomana).

Sitten pitaleivän täytteeksi. Oikein hyvää. Täyttävää. Jos ei tiedä mitä syö, saattaisi mennä lihana jollekulle. En kyllä tiedä onko kasvisruokaa pakko alleviivata - ruoka kuin ruoka. Mutta joillekin lihan puuttuminen voi olla vaikea paikka. Tällaisia olisi nyhtökauralla varsin helppo huijata - ainakaan pitaleivän välissä en usko, että heti hoksaa, ettei tuote olekaan lihaa.Kaikesta hypetyksestä johtuen odotuksen nyhtökauran ensimaistamiselle oli minulla korkealla. Odotukset kyllä tuli lunastettua - enkä tarkoita, että kyse olisi mistään ihmeellisestä tuotteesta, vaan pisteet tulee enemmänkin juurikin ylistetystä käytön helppoudesta ja tuotteen arkisuudesta. Hyvinkin näen tämän oman jääkaapin ja peruskokkailun raaka-aineena. Se kai kehittäjillä on ollut tarkoituskin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti