keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Rommiruukku eli Rumtopf

Olen (jälleen) hurahtanut säilömiseen. Niin kuin oikeastaan joka syksy. Tänä syksynä minulla on energiaa mihin vain. Kesäinen pakkolepo sairastumisen takia ja erittäin onnistunut kesäloma näkyy ja tuntuu. Jaksan taas käyttää energiaani kaikennäköiseen puuhasteluun. Kuten säilömiseen.

Säilöntäintoni pahimpana laukaisijana on toiminut Ylellä näkynyt tanskalainen "Camilla Plum ja säilöjän niksit". Tämä mahtava tanskalainen leipuri tekee vaikka mitä omintakeiseen tyyliinsä. Säilönnässä hän on aivan haka. Näin yhdessä jaksossa, kun hän valmisti rommiruukkua, eli rommiin ja sokeriin säilöttyjä marjoja ja hedelmiä. Siitähän se sitten lähti minullakin...
Kesän puutarhajuhlien perinteisestä mojito-baarista jäi yli iso pullo vaaleaa rommia. Tämä sopi hyvin intooni valmistaa tätä saksalaista mahtavaa jouluherkkua. Jouluherkkua siksi, että ruukun tekeytymisaika on 3-4 kuukautta. Näin satoaikaan kun laittaa ruukun tekeytymään, niin se on juuri parahiksi jälkiruoka joulupöytään. Rommiruukun idea on se että isoon lasipurkkiin tai muuhun isoon kannelliseen astiaan laitetaan kauden marjoja ja hedelmiä sen myötä kun ne kypsyvät ja sen jälkeen ne hukutetaan rommiin ja sokeriin.

Rommiruukkua voi täydentää pikkuhiljaa kesän edetessä, eli aloittaa vaikka mansikkaikaan ja täydentää aina kun joku uusi satokausi tulee päälle. Tärkeää on pitää vain rommin ja sokerin suhde oikeana, niin homma säilyy. Ruukkuun käytetään vain tuoreita ja vioittumattomia marjoja ja hedelmiä jotta tulos on parhain mahdollinen, eikä ihanat raaka-aineet pilaannu.

Rommina voi käyttää vaaleaa tai tummaa versiota oman makunsa mukaan. kunhan siinä vain on vähintään 37 % alkoholia. Sokeristakin voi valita vaalean tai tumman välillä. Oma ruukkuni säilööntyi vaaleaan rommiin johtuen tuosta kesäjuhlien jämistä, joten päädyin sitten myös vaaleaan sokeriin. Tummalla rommilla ja ruokosokerilla lopputulos on varmaan aika erilainen ja tosi herkullisen kuuloinen sekin.

Rommiruukkuun voi laittaa periaatteessa mitä vain sellaisia marjoja ja hedelmiä, jotka pysyvät hyvin kasassa. Laitoin omaani hieman vadelmia, vaikkakin ne rikkoontuvat ja siemenet jäävät irtonaisina rommiruukun joukkoon. Ajattelin kuitenkin, että vadelman ihana aromi saadaan kuitenkin lopputulokseen talteen. Ruukkuun noin yleisesti voi käyttää esimerkiksi mansikoita, vadelmia, kirsikoita, aprikooseja, luumuja, kvitteniä, päärynöitä ja omenia. Valitse omat herkkumarjasi ja käytä niitä.

Odottelin, kun hedelmistä tuli hyviä tarjouksia ja laitoin sitten oman rommiruukkuni tekeytymään. Minun versiooni meni luumuja, nektariinejä, littanapersikoita, päärynää ja vadelmia. Kirsikat olisivat olleet poikaa, mutta niitä ei ollut edullisesti saatavilla, niin en viitsinyt ostaa.

Rommiruukun valmistus on tosi yksinkertaista. Isokokoiseen puhtaaseen lasipurkkiin haluamat hedelmät ja marjat. Kovakuoriset hedelmät kuoritaan, niistä poistetaan myös niiden siemenkodat sekä luumuista ja persikoista niiden kivet. Isot hedelmät ja marjat paloitelleen ennen niiden lisäämistä ruukkuun. Sekaan heitetään sokeri (sitä tulee paljon) ja lopuksi koko komeus hukutetaan rommiin niin että hedelmät ja marjat peittyvät. Muuta haastetta ei ole, mutta raaka-aineiden suhteet pitää pysyä kunnos. Muuten ruukku ei onnistu.

Nyrkkisääntönä sokeria tulee puolet marjojen ja hedelmien painosta. Jos siis käytät 5 kg hedelmiä, tulee joukkoon 2.5 kg sokeria. Ja sitten koko komeus hukutetaan pullolliseen (75 cl) rommia. Sokerin määrä kuulostaa hurjalta, mutta sokeri on säiöntäaine ja sitä on oltava paljon.

Rommiruukku

5 kg marjoja ja hedelmiä
2½ kg sokeria
75 cl rommia

Punnitse puhtaat ja kuivat marjat ja hedelmät ja laske sokerin määrä.

Ota puhdas (steriili) lasipurkki ja lado siihen vuorotellen marjoja ja hedelmiä ja sokeria (kovakuoriset hedelmät pestyinä ja pilkottuina, kivet yms. poistettuna). Anna sokerien ja marjojen seistä puolisen tuntia keskenään ja kaada sitten rommia päälle niin että marjat ja hedelmät peittyvät. Sulje tiiviillä kannella ja laita viileään tekeytymään.

Anna rommiruukun tekeytyä vähintään kuukausi jääkaapissa. Parasta ruukku on 3-4 kuukauden päästä, eli nyt jos teet, niin jouluna on hyvää. Tässä vaiheessa rommi on muuttunut herkulliseksi hedelmälikööriksi, jonka voi siivilöidä ja pullottaa omaan pulloonsa ja siemailla jälkiruokajuomana.

Tarjoile rommiruukkua jäätelön tai ranskankerman kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti