torstai 29. marraskuuta 2012

Gazpacho

Gazpacho - kylmä tomaattikeitto. Kesäruokaa parhaimmillaan.

Ja minä tein sitä keskellä talvea! Kylmä ja raikas ruoka ei ole ehkä se, mitä ensimmäisenä marraskuun pimeydessä ja kylmyydessä ensimmäiseksi haluaa. Mutta minä olen himoinnut gazpachoa nyt jo monta viikkoa. Ehkä keho marraskuun pimeydessä huutaa tällaisia terveys- ja vitamiinipommeja. Tai ehkä se kaipaa kesän makumuistoja (gazpacho oli kesällä vakiolounaani Portugalissa, kun oli joka päivä niin kuuma. Kylmä kasviskeitto raikasti mukavasti.)

Kun jääkaapista kaivelin eilen ylikypsäksi päässeitä tomaatteja, ja muutkin vihannekset jääkapissa olivat gazpachoon sopivia, niin päätin pyöräyttää keiton iltapalaksi.

Tämähän on superhelppo ja nopea valmistaa. On oikeastaan vihannespirtelö, joka valmistuu tehosekoittimessa.

Gazpacho on helppo ja nopea tehdä, kun ainekset vain pinotaa blenderiin ja annetaan sen tehdä raskain työ.

Gazpacho, eli kylmä tomaattikeitto

6 kypsää tomaattia siemenet poistettuna
2 lehtisellerin vartta
1/2 paprika
1/3 kurkkua kuorittuna
1 valkosipulin kynsi
2 rkl sitruunamehua
2 tl balsamiviinietikkaa
loraus oliiviöljyä
1 dl vettä
suolaa
sokeria
mustapippuria

Pilko ainekset tehosekoittimeen. Tomaatin siemenet kannattaa oikeasti poistaa, sillä rikkoutuessaan ovat karvaan makuisia. Pyöräytä sileäksi. Maista ja lisää tarvittaessa etikkaa, sitruunaa tai mausteita.

Siivilöi keitto ja anna sen mielellään seisoa pari tuntia kylmässä makujen tasoittumiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti