maanantai 12. marraskuuta 2012

Kurpitsarisotto

No nyt tulee sitten sitä lupaamaani kurpitsarisoton reseptiä. Kurpitsana siis edellisestä postauksesta tuttua butternut squashia, eli myskikurpitsaa.

Kurpitsarisotto

Paahda aluksi 1 keskikokoinen myskikurpitsa uunissa n. 30 minuuttia, eli kuori ja pilko se suuhun sopiviksi paloiksi, laita uunivuokaan. Lisää tilkka oliiviöljyä ja nokareita voita, vähän suolaa ja pippuria. Sitten vain uuniin.

Sillä aikaa kun kurpitsa paahtuu, niin valmista risotto:

3 salottisipulia
3 kynttä valkosipulia
n. 400 g risottoriisiä
n. 1.5 dl valkoviiniä
n. 1.5 l kasvislientä (tein omani kuumentaen kattilassa vettä ja Touch of Tasten Ruskistettu salottisipuli-fondia)
n. 100 g parmesan-juustoa
voita

Mausteet: maun mukaan: pippuria, sahramia, timjamia, salviaa...Lue edellisen postauksen vinkit myskikurpitsan kanssa sopivilsta mausteista.

Itse käytin tässä sahramia, pippuria ja hieman kuivattua salviaa.

Risoton valmistus:

Tee kasvisliemi erilliseen kattilaan risottopannun viereen, kuumaa lientä on siitä helppo nostella pannulle risoton joukkoon pikkuhiljaa.

Kuulota oliiviöljyssä hienonnettu salottisipuli ja valkosipuli. Lisää risottoriisi pannulle, ja kääntele sitä hetken. Kaada joukkoon valkoviini.

Ryhdy lisäilemään kuumaa kasvislientä kauha kerrallaan riisin joukkoon. Sekoita koko ajan, anna riisin imeä lientä ja lisää sitten uusi satsi pannulle. Kypsennä alhaisella lämpötilalla, kunnes riisi on kypsää (n. 20-25 minuttia). Lisää joukkoon haluamasi mausteet.

Ota valmiiksi paahtuneet kurpitsat uunista. Muusaa niistä puolet ja sekoita riisin joukkoon. Jätä loppupuolisko kurpitsasta palasiksi, sekoittele nekin varovasti riisin sekaan. Älä enää kypsennä risottoa, vaan ota se sivuun kuumalta liedeltä.

Lisää lopuksi risoton joukkoo reippaasti sekoittaen parmesanraaste, sekä voinokareita kiiltoa ja makua antamaan. Syö risotto heti, se on parasta samantien.

Vinkkejä risoton valmistamiseen:
  • oikeanlainen risotto on lautasella löysän valuvaa, ei sellaista kouluruoka-"risottoja" joissa keitetyn riisin sekaan on heitetty mm. herne-maissi-paprikaa
  • malta olla lieden ääressä koko ajan hämmentämässä risottoa. Lopputulos palkitsee, eikä tässä nyt kyllä mene kuin puolisen tuntia hämmentäessä.
  • muista, ettet kypsennä risottoa enää parmesanin lisäämisen jälkeen, ettei lopputuloksesta tule liimamainen
Risotot ovat yhtiä (monista) lempiruuistani. Eihän sipulilla, valkosipulilla, viinillä, parmesanilla ja voilla voikaan tulla mitään muuta kuin ihanaa ruokaa. Risoton joukkoon voi muuten laittaa periaattessa mitä vain, ja siksi se onkin todella muuntautumiskykyinen ruoka.


Surkea ruokakuvaaja näyttää tässä, miltä lopputulos suunnileen näytti. Maku oli herkullinen.



2 kommenttia:

  1. Jes! Tätä syödään tänäään meillä :) Toivotaan, että sulaa jopa kipeiden lasten suussa.
    Myskikurpitsa oli meillä Prismassa susi-halpaa: 1.4o e/kg!

    VastaaPoista
  2. Sama, meidän lähikaupan kilohinnat on myös pyörinyt noilla tietämillä (ei kyllä ihan muistaakseni noin halpaa, kuin teillä siellä "maalla"), joten on tullut viime aikoina nautittua kurpitsaa useamminkin.

    Ja tämä risotto oli muuten niin pehmeän makuista, että luulisi, että lapsillekin maistuu. Ja sille mun serkulle taas kannattaa varmaan paistaa joku liha tai kala tohon kylkeen, eikös sille jäänyt aina kasvisruuasta nälkä? :)

    VastaaPoista