keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Koskenlaskijan peuranlihapullat

Syksyn kunniaksi näin hirvenmetsästyskaudella on sopiva hetki julkaista reseptini hirvenlihapulliin. Tai peuranlihapulliin tällä kertaa, kun sain ystävältä satsin peuran jauhelihaa. Resepti siis sopii molemmille - peuralle ja hirvelle.

Peuran jauheliha on voimakkaan punaista, erittäin vähärasvaista ja siinä on voimakas riistan maku. Se vaatii kaverikseen rasvaa, muutoin lopputulos on tosi kuivakka. Perusvinkki on sekoittaa joukkoon jotain toista jauhelihaa, jossa on rasvaa. Sikanautaa esimerkiksi.

Musta (voimakas) Koskenlaskija-juusto sopii pyöryköiden sisään erinomaisesti. Tulee tosi mehukkaita ja maukkaita pullia.

Tykkään muuten käyttää lihapullien pohjana valmista sipulikeittojauhetta, mutta lopputuloksesta tulee helposti liian suolainen jos käyttää koko pussillisen jauhetta. Tästä syystä käytän aina vain puolikkaan pussin kerrallaan ja lisään sitten pyörykkätaikinaan vain ripauksen suolaa.

Halutessaan pyörykkätaikinaan voi lisätä korppujauhoja ja kananmunan, mutta sekin on mielestäni turhaa. Ja mitäs sitä turhia työvaiheita tekemään, simppelillä mennään!



Peuranlihapullat Koskenlaskija-juustolla

0.5 pussia ranskalaista sipulikeittojauhetta
n. 0.5 dl vettä
n. 400 g peuran tai hirven jauhelihaa
n. 400 g sikanauta-jauhelihaa
puolikas punasipuli
0.5 tl suolaa
mustapippuria rouhittuna
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia

Pullien sisään:
Voimakasta Koskenlaskijajuustoa (musta paketti) pikkurillin pään kokoisiksi palasiksi pilkottuna.

Laita sipulikeittojauhe vesitilkkaan hetkeksi "turpoamaan". Sekoita joukkoon peuranlihajauheliha ja sikanauta. Pilko puolikas sipuli huolella pieneksi hakkelukseksi (jos hakkelus on riittävän pientä niin sipulia ei tarvitse kypsentää erikseen pannulla, vaan se kypsyy pullien mukana uunissa). Sekoita sipulihakkelus jauhelihan joukkoon. Lisää mausteet ja sekoita tasaiseksi massaksi.

Pyörittele kostutetuilla käsillä taikinasta haluamasi kokoisia pyöryköitä (melko isot ovat mielestäni mehukkaimpia) ja piilota pyörykän sisälle pala koskenlaskijaa.

Paista 250 asteisessa uunissa kunnes pullat ovat kauniin ruskeita ja läpikypsiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti