sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Puutarhajuhlat syntymäpäivän kunniaksi

Tänään on syntymäpäiväni. Täytän 31 vuotta, virallisesti illalla joskus klo 23 jälkeen. Syntymäpäivänä on aina hyvä tehdä pikku välitilinpäätös elämästään. Minä totesin, että omassani on asiat aika hyvin. On oma ihana asunto, työpaikka, paljon ystäviä, neljä kummilasta ja varaa ostaa lentoliput minne päin maailmaa vain. Niin ja kaapissa muutama pari ihania kenkiä...

Keskikesän lapsia hemmotellaan. Tähän aikaan vuodesta on mukava järjestää juhlia. Järjestin eilen juhlan kunniaksi puutarhajuhlat. Vuosi toisensa jälkeen juhlapäivänäni on ollut aivan mahtava keli. Tänäkin vuonna kävi älytön tuuri, kun eilinen oli aurinkoinen ja sateeton - täydellinen päivä pihajuhlille.

Juhlat järjestin omalla pihallamme. Se on mitä mainioin paikka puutarhajuhlille, varsinkin nyt kun hankimme patiolle tuollaisen kivan katoksen. Löysin viime viikolla vielä kirpputorilla muutamalla eurolla hyväkuntoisia villashaaleja, jotka lämmittävät mukavasti iltojen viiletessä. Katoksen koristelin Tigeristä hankkimallani viirinauhalla sekä La case de cousin Paulin pallovalaisimilla, jotka toivat mukavan tunnelmavalon kynttilöiden kanssa illan hämärtyessä.




Istutin alkukesästä pihallemme mintun, joka onkin lähtenyt hyvään kasvuun. Olikin kätevä tarjota mojitoja puutarhabaaristani, joka näyttikin vielä kaiken lisäksi tosi söpöltä, vai mitä tuumaatte:

Mojito-baari


Juhlaruokana oli rennosti hotdogeja, joihin kukin sai keräillä omat täytteensä. Aivan älyttömän hyviä olivat mielestäni - ja kauniita:


Hotdog-sämpylät onnistuivat tosi hyvin. Resepti teillekin. Tein yhteensä 25 sämpylää kolminkertaistamalla tämän noin kymmenen sämpylän ohjeen. Tein yleiskoneella kaksi satsia - ensin tuplamäärillä tähän ohjeeseen nähden ja sitten vielä ohjeen mukaisilla määrillä kakkossatsin.


Hot dog sämpylät
Noin 10 sämpylää
  • 2½ dl täysmaitoa
  • 2 kpl kananmunan keltuaisia
  • 75 g voita sulatettuna
  • 1 rkl sokeria
  • 1½ tl kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • n. 8 dl vehnäjauhoja
Voiteluun
Kananmunan valkuaisia (keltuaisten erottelusta jäljellejäneet)

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon keltuaiset, voisula, sokeri, kuivahiiva ja suola.
2. Lisää joukkoon jauhot ja vaivaa taikinaa yleiskoneella tai käsin kimmoisaksi.
3. Anna taikinan kohota noin tunti huoneenlämmössä liinalla peitettynä.
4. Ota taikina työtasolle ja leikkaa (noin kymmeneen) tasakokoiseen osaan. Kauli taikinanököt littanaksi ja rullaa sämpyläksi (tällä tavoin saat sämpylään hyvää muhkeutta)
5. Kohota vielä pellillä liinan alla noin puoli tuntia.
5. Voitele sämpylät kananmunanvalkuaisella.
6. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.


Makkarat hain Hakaniemen hallista Hakkaraiselta. Heidän tuoremakkaransa ovat ylivetoja. Meillä oli kolmea vaihtoehtoa käytössä - lammasmakkaraa, possumakkaraa ja savuporteria. Kaikki sopivat erinomaisesti hotdogin täytteeksi.

Täytevaihtoehtoja oli reilusti, ja näistä kukin vieras sai koota itselleen parhaan kombon:
  • Dijonnaisea (majoneesia ja rakeista dijon-sinappia)
  • Tomaattichutneyta (tein itse edellisenä päivänä, julkaisen reseptin omassa postauksessa myöhemmin)
  • Paistettua sipulimurskaa (kaupan maustehyllystä)
  • Karamellisoitua punasipulia (pannulla pehmitettyä punasipulia suolalla, balsamiviinietikalla ja sokerilla)
  • Ketsuppia
  • American barbecue-kastiketta (kaupan hyllystä)
  • Tuoretta korianteria
  • Hapankaalia
  • Kurkkusalaattia
Lisäksi tarjosin parasta kaalisalaattia coleslawia sekä vuohenjuusto-avokado-cashew -salaattia.

Sisko on kakkumestari ja teki minulle sitruuna-salmiakkikakun tarjottavaksi. Kiitos siitä, salmiakin ja sitruunan rakastajalle täydellinen kakku!

Juhlat olivat ihanat, ystävät viihtyivät pitkälti yli puoleenyöhöön istuskellen paviljongissa ja nauttien juomista ja ruuista. Minä nautin paitsi juhlista ja ystävien läsnäolosta, niin myös kovasti juhlan järjestämisestä. Juhlatarjoiltavien ja yksityiskohtien miettiminen on minulle mielekästä puuhaa. Voisiko juhlia järjestää useamminkin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti