sunnuntai 18. elokuuta 2013

Amerikkalaiset browniet - ainoa oikea ohje

Amerikkalaisista brownieista on olemassa varmaan sata ja tuhat eri reseptiä ja versiota. Osaa reseptejä seuraamalla kuitenkin päätyy liian kuivaan ja kakkumaiseen lopputulokseen. Ja voi mikä pettymys sellainen voikin olla! Suklaakakku on suklaakakkua ja brownie on sitten ihan erikseen.

Vannon brownie-ohjeen nimiin, jonka Hanna Jensen on joskus vuosia sitten julkaissut jo päättyneessä Jensenin kiusaukset -ruokablogissaan. Lopputuloksesta tulee nimittäin juuri oikeanlainen, sellainen sitkoinen. Resepti on peräisin Amerikasta ja annettu lisäohjeistuksella, että lopputulos pitää ottaa uunista ulos vähän ennen kuin näyttää varsinaisesti valmiilta. Eli siis silloin, kun leivonnainen näyttää vielä vähän raa'alta. Silloin koostumuksesta tulee oikeanlainen - kosteantahmea.

Tätä ohjetta ei voi mokata kuin liian pitkällä paistoajalla. Se on suunnilleen vajaa puoli tuntia, vähän uunista riippuen.

Hämmästyttävintä tässä reseptissä on se, ettei tähän tule ollenkaan suklaata. Kuitenkin lopputulos on täyteläisen suklainen. Ja pelkällä kaakaojauheella! Reseptin kätevyyttä tukee myös se että siihen tulee aika pitkälti kaapista löytyviä perusaineksia - ainakin sellaisia mitä minun kaapistani löytyy lähes aina. Siksi se on toiminut useaan otteeseen hätävaraleivonnaisena yllättäen tulevien vieraiden varalta tai jos tietää että on tulossa vieraita, muttei jaksa lähteä kauppaan.

Kävin tänään syksyn ensimmäisellä sienireissulla ystäväni kanssa. Tein meille mukaan evääksi sämpylätaikinaan käärittyjä tuoremakkaroita ja jälkiruuaksi näitä brownieita. Niitä oli mukava metsässä pienen järven rannalla kaatuneen puun päällä istuessa nauttia.


Sieniretkellä eväänä oli itse tehtyä mustaherukkamehua ja sämpylätaikinaan käärittyjä tuoremakkaroita.
Jälkkäriksi browniepala luonnon helmassa nautittuna

Amerikkalaiset browniet

3 dl vehnäjauhoja
0,7 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
125 g voita tau margariinia
0,5 dl kaakojauhetta
3 munaa
ripaus suolaa
3 dl sokeria

Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri kulhoon. Sulata voi ja sekoita voin sekaan kaakaojauhe. Jäähdytä hieman.

Vatkaa munia ja suolaa ensin hieman, lisää sitten sokeri ja vatkaa kestäväksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kaikki ainekset varovasti yhteen.

Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.

Sienisaalis oli muuten aika vaatimatonta. Muutama tatti siellä täällä ja pari pikkukanttarellia. Muistoissa ovat parin viime vuoden superrunsaat sienisaaliit. Taitavat tänän vuonna jäädä haaveeksi.

2 kommenttia:

  1. Oi, kiitos reseptistä, kuulostaa todella hyvältä! Ja hieno ohje myös siksi, että tosiaan nuo ainekset löytyvät aina valmiina. Tekisi mieli sännätä keittiöön samantien...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Omasta mielestä näppäriä ohjeita on aina mukava jakaa. :)

      Ajattelin vielä itse jossain vaiheessa kokeilla toimisiko ohje yhtä hyvin myös hieman vähemmällä sokerin määrällä (olen itse jo vähentänyt määrää alkuperäisestä 4 dl:sta ja todennut tuon ilmoittamani 3 dl riittävän paremmin kuin hyvin). Voisi vielä testata riittäisikö vielä pikkuisen pienempi määrä.

      Poista