sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Kuuman päivän ruoka: Vietnamilaiset kevätrullat

Tänään vietnamilaiset kevätrullat tuntuivat täydelliseltä tarjottavalta, kun ystäväperhe kävi kylässä. Koska päivä on ollut lämmin, päätin ettei lämmintä ruokaa tarjota ollenkaan. Siksi kokosinkin tarjottavat alkugazpachosta (resepti löytyy täältä), vietnamilaisista kevätrullista ja raikkaasta salaatista. Jälkiruuaksi oli proosallisesti vesimelonia. Ruokajuomana Tsing tao -olutta ja sitruunajuomaa. Mukavan raikas ateriakokonaisuus.

Vietnamilaiset kevätkääryleet on taidettu mainita ruokablogeissa jo niin monta kertaa, ettei kukaan enää jaksa. Rullista on tullut vähän kuin uusi sushi - asia jota kaikki aikaa seuraavat käyvät ensin ravintolassa syömässä ja sitten siirtyvät näpertelemään rullia kotonakin.

Olen tehnyt rullia aina ensimmäisestä Vietnamin-matkastani lähtien aina silloin tällöin. Niiden valmistaminen ei ole lainkaan vaikeaa. Niissä on vähän näperreltävää, mutta ei enempää kuin vaikka sushissa. Sushin tavoin ne sopivat myös vaikka illanistujaisten porukkatekemiseksi - yksi pilkkoo, yksi kasaa, yksi rullaa jne. tyylillä.

Tarvitset rulliin riisipaperia, jota saa paitsi aasialaisista ruokakaupoista, niin myös useimmista perusruokakaupoistakin nykyään. Täytteeksi tulee runsaasti erilaisia kasviksia - rapsakoita sellaisia ja halutessasi jotain proteiinia. Ja yrttejä, tuoreita sellaisia ja melko reilusti.



Omiin rulliini pyörittelin tänään seuraavaa:
  • scampin pyrstöjä
  • porkkana
  • avomaan kurkkua
  • kevätsipulia
  • avokadoa
  • pavunituja
  • tuoretta minttua
  • tuoretta korianteria 
Kaikki täytteen kasvikset pilkotaan. Scampin pyrstöt pyöräytin sulaneena nopeasti pannulla valkosipulin kautta, mutta se ei ole pakollista mikäli käytät kypsennettyjä (eli vaaleanpunaisia pyrstöjä, rusehtavat ovat raakoja ja pitää kypsentää). Porkkana ja kurkku kannattaa pilkkoa ihan ohuiksi tikuiksi, helpottaa rullan syömistä. Porkkanat kiehautin muutaman minuutin verran vähän pehmeämmäksi - ei pakollista mutta helpottaa rullan pureskelua tämäkin.

Kun kaikki täytteet on pilkottu, voit ryhtyä kasaamaan rullia.


Ota iso kulho, jonka täytät kädenlämpöisellä vedellä. Riisipaperit laitetaan likoamaan yksi kerrallaan veteen. Tunnet sormillasi kun paperi on vettynyt sopivaksi, se tuntuu sitkoiselta. Nosta lionnut paperi lautaselle.


Seuraavaksi kasataan täytteet paperin alalaitaan - ei kuitenkaan ihan alas. Sitten pyöritellään - ensin alareun täytteiden yli, sitten sivut sisälle ja sitten pyöritetään loput. Rullasta kannattaa yrittää saada mahdollisimman tiukka, niin dippailu on helpompaa. Paperin pienestä repeilystä ei kannata ottaa paineita. Ja vaikka se menisi vedestä nostaessa tai lautaselle laittaessa vähän kasaan, ei sekään haittaa. Sitä voi aina ojennella auki. Ei siis tarvitse hermoilla, tämä on ihan helppoa!


Sitten vain rulla kerrallaan rullaillaan. Suosittelen tekemään ainakin viisi rullaa syöjää kohden.



Seuraavaksi tärkein asia on dippikastikkeet, joihin rullia dipataan. Parasta on perinteinen lime-kalakastikepohjainen vietnamilaisen keittiön vakiokastike, mutta nyt tein lisäksi myös maapähkinäkastiketta. Dippasimme myös indonesialaiseen ketjap manis -soijakastikkeeseen, jota vähän lievensin vedellä 50/50 -suhteella. Suosittelen tekemään ehdottomasti ainakin perinteisen kastikkeen, muut ovat ekstraa.

Perinteinen vietnamilainen dippikastike rullille

2 limen mehu
2 rkl vietnamilaista kalakastiketta
1 tl riisietikkaa
1 rkl sokeria
0.5 dl vettä
2 valkosipulinkynttä
tuoretta chiliä maun mukaan
Silppua valkosipuli ja chili. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Maapähkinäkastike rullille

2 rkl sokeroimatonta maapähkinävoita
vajaa 1 dl vettä
1 tl soijakastiketta

Sekoita kaikki ainekset keskenään.  Lisää vettä varovasti kunnes kastike on sopivan paksuista (veden määrä riippuu mm. siitä käytätkö sileää vai crunchyä maapähkinävoita).

Gazpachon tein siis omaa aiempaa ohjettani soveltaen. Sopi mielestäni hyvin rullien alkupalaksi. Kauden vihannekset pääsevät siinä oikeuksiinsa. Täydellistä kesäruokaa!


Mainitsemani sitruunajuoma on muuten niin hyvää! Siihen tulee vastapuristettua sitruunamehua niin paljon kuin sielu sietää (sanoisin että vähintään 5 sitruunaa on hyvä alku). Sitruunamehuun sekoitellaan maun mukaan tomusokeria pahimman (vai parhaan?) kirpakkuuden lieventämiseksi. Sitten jatketaan vedellä tai kivennäisvedellä sopivaksi juomaksi. Viilennetään jäillä.

Sitten nautitaan!



3 kommenttia:

  1. Namskis! Pitäiskin tehdä itsekin tässä joskus taas :) t. P

    VastaaPoista
  2. Maukas helleruokakokonaisuus! Gazpcho oli raikas ja maut tasapainossa, mikään raaka-aine tai mauste ei jyrännyt. Rullat oli mulle uusi tuttavuus ja tykästyin - tuoretta, raikasta, hyvää ja terveellistä! Kiitos emännälle ja pahoittelut apinalauman härdellistä!

    VastaaPoista