sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Uudenvuoden aaton menu

Viime aikoina minulla on ollut tosi vähän aikaa toteuttaa yhtä suosikkiharrastustani, eli ruuanlaittoa. En viitsi kummoisesti itselleni kokata, ja on ollut myös harmillisesti aika vähän mahdollisuuksia järjestää illanistujaisia, joihin saisin oikein sydämeni kyllyydestä kokata. Uudenvuoden aatto toi kuitenkin mukavan poikkeuksen tähän puutteeseen, kun kutsuin päivällisvieraita. Aatosta kehkeytyikin älyttömän hauska kokonaisuus, kun söimme pitkän kaavan mukaan, joimme viinikaapissani hilloamiani huippuhyviä viinejä ja pelasimme viiniaiheista tietokilpailua. Illalla lähdin vielä katsomaan Töölönlahdelle ilotulitusta, joka oli kyllä upea.

Tein menun aika kummia pohtimatta, menin kauppaan ja ostin asioita, jotka kaupassa sattuivat inspiroimaan. Yksi asia tosin oli minulla varmana mielessä - alkupalaksi halusin valmistaa Creme Ninonin, eli ranskalaisen sampanjanhernekeiton. Pääruuaksi valikoitui turkkilaisesta keittiöstä innoituksensa saaneet mausteiset lammaskepakot, joiden joukossa oli pinjansiemeniä ja rusinoita, sitruunarisotto ja ruusukaalipaistos. Jälkiruuan valmisti ystäväni - sitruunaista juustokakkua, joten minun ei tarvinnut miettiä jälkiruokaa lainkaan.

Ranskalainen sampanjahernekeitto - helppo ja supervarma juhlapäivän alkupala
Ranskalaista sampanjahernekeittoa olen tehnyt aiemminkin ja se on osoittautunut käteväksi ja herkulliseksi reseptiksi. Se on helppo valmistaa jo vaikka etukäteen ja jättää vain keiton viimeistely - kevyesti vatkatun kuohukerman lisääminen kevyesti käännellen keittoon ja sampanjan kaataminen juuri ennen tarjoilua keittoon mukaan.

Creme Ninon, eli ranskalainen sampanjahernekeitto

Hernepyren valmistus:
600 g pakasteherneitä
1 rkl voita
1 pieni porkkana
1 pieni sipuli
5 dl vettä

Hernepyrestä keitoksi
4 dl vettä
½ dl kasvis- tai lihafondia
1 rkl soijaa
ripaus suolaa
2 dl vaahdotettua kuohukermaa
noin 3 dl kuivaa samppanjaa tai kuohuviiniä


Hienonna sipuli, kuori ja kuutioi porkkana pieniksi kuutioiksi. Sulata voi kattilassa, kuullota sipuli. Lisää herneet, porkkana ja 1 tl suolaa. Lisää vesi ja anna kiehua Anna kiehua noin 30 minuuttia.  Kaada herneiden keitinvesi pois ja soseuta herneseos.

Kiehauta vesi ja fondi ja sekoita liemi herneseokseen. Lisää suolaa maun mukaan. Anna kiehahtaa vielä tulikuumaksi, sillä kerman ja sampanjan lisääminen jäähdyttää keittoa.
Vatkaa kerma kevyesti ja nostele pari desiä kermavaahtoa lämpimään hernekeittoon lempeästi sekoittaen (keitto saa jäädä raidalliseksi, koska se näyttää siten kivalta). Kaada keitto lämpimään tarjoilukulhoon. Tuo keitto pöytään, avaa samppanjapullo ja kaada kuohuviiniä keittoon. Sekoita varovasti, sillä kuplat eivät saa kadota. Tarjoile välittömästi.


Ruusukaalista tulee älyttömän hyvää, kun sen paistaa tulikuumalla valurautapannulla (keittäminen kannattaa unohtaa, koska se tekee mielestäni ruusukaalista tympeän makuista). Tykkään kovasti itse pähkinöistä ruusukaalin joukossa - laadun voi valita itse makunsa mukaan, mantelit ja mitkä tahansa pähkinät käy (suolaamattomana). Käytin itse tässä pähkinäsekoitetta.

Maustoin paistoksen dijon-kastikkeella ja se teki herkullisen särmän paistokseen. Suosittelen kokeilemaan.

Pähkinäinen ruusukaalipaistos
Ruusukaalia kannat poistettuna ja halkaistuna
Iso kourallinen pähkinöitä
Voita ja oliiviöljyä paistamiseen

Kastike:
1 tl dijonsinappia
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl hunajaa
suolaa ja mustapippuria

Halkaise ruusukaalit. Kuumenna pannu (mielellään valurauta, mutta tavallinenkin käy) ja laita sille sulamaan nokare voita ja loraus oliiviöljyä. Paista ruusukaaleja rauhassa kunnes ovat kypsyneet (purutuntumaa saa jäädä). Lisää paistamisen loppuvaiheessa pähkinät. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa ja kaada ruusukaalien päälle. Pyörittele pannulla vielä hetki ja tarjoile lämpimänä.

Sitruunarisotto tehdään kuin mikä tahansa risotto ja se maustetaan raastetulla sitruunan kuorella ja sitruunamehulla. Lammaskepakot tarjoilin fetakastikkeen kera. Kepakkojen ja kastikkeen resepti alla.

Turkkilaiset lammaskepakot ja fetakastike


500 g lampaan jauhelihaa
1 kpl sipulia (hienonnettuna)
1 kpl munaa
(50 g vaaleaa leipää tai korppujauhoja, jätin tämä pois, koska vieraani ei voi syödä viljaa)
1/2 dl pinjansiemeniä
kourallinen sultanrusinoita
2 kpl valkosipulinkynttä (hienonnettuna)
1,5 tl suolaa
2 tl kanelia
1 1/2 tl paprikajauhetta (savu)
1 1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl mustapippuria
minttua (tuoretta tai kuivattua)


Tee lihamureketaikina sekoittamalla kaikki aiheet kulhossa tasaiseksi massaksi. Muotoile murekemassasta luumun kokoisia pitkulaisia lammaspyöryköitä uunipellille. Paista 225 asteessa kunnes ovat kauniin ruskeita ja läpikypsiä.

Fetakastike
1/2 pakettia fetaa
2 dl turkkilaista jugurttia
1 rkl hunajaa
valkopippuria
ripaus suolaa

Hienonna fetaa haarukalla muruksi. Sekoita jugurttiin ja lisää mausteet. Anna seisoa hetki kylmässä ennen tarjoilua

Ilta huipentui Suomi 100 -vuotta juhlavuoden aloitusjuhlaan Töölönlahdella. Pidän kovasti ilotulituksesta, joten kävimme katsomassa sen puoliltaöin. Oli kyllä hieno ilotulitus. Mikä siinä onkin, että se voi olla niin hienoa kun taivaalla räjäytellään ruutia.



Hyvää uuttavuotta kaikille Frankly, my dearia lukeville!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti