...tai ainakin todennäköisyys sellaisen tekemiseen kasvaa merkittävästi näitä ohjeita seuraamalla!
Käy kirppareilla!
Askel yksi on luonnollisesti mennä sinne kirppareille mahdollisten löytöjen luokse. Mieti tykkäätkö käydä kauppaa myyjän kanssa kasvotusten (yleensä viikonloppuisin järjestettävät kirpparit, joissa myyjä seisoo pöydän vieressä myymässä), vai tykkäätkö hypistellä tavaroita ilman tulevan entisen omistajan läsnäoloa (itsepalvelukirppikset, hyväntekeväisyyskirppikset ja kierrätyskeskukset). Käy useammalla kirpparilla useamman kerran - opit nopeasti ne missä on hyvää tavaraa ja hyvät hinnat. Et todennäköisesti löydä huippulöytöä ekalla kerralla. Älä lannistu.
Tutki!
Kaupoissa on töissä somistajia, joiden tehtävänä on asetella tuotteet niin nätisti ja myyvästi, että haluat ne ostaa. Kirpparilla harvoin somistetaan. Tilaakin on vähemmän, joten tavarat ovat yleensä röykkiöissä, eikä ilmavasti ja järjestyksessä niin kuin kaupoissa.
Tästä syystä tavaroita pitää tutkia rauhassa, kaivellakin. Kannattaa käydä silmillään läpi tavarat rauhassa ja ottaa käteen lähempää tutkimista varten kaikki vähänkin kiinnostavalta näyttävä.
Vaaterekit ja erinäiset pinot kannattaa myös käydä yksitellen läpi. Parhaat löydöt piilottelevat tavallisimmin surkean tavaran keskellä.
Näe pienten kauneusvirheiden ohi!
Kirpparilla suurin osa tavarasta on käytettyä. Tämä yleensä näkyy käytön jälkenä. Usein kuitenkin pesu ja kiillotus (astiat), tai pesu ja silitys (vaatteet), tai pyyhintä ja lankkaus (nahkalaukut ja muut nahkatuotteet) tekee ihmeitä aikaan, ja tuote on piennen huollon jälkeen kuin uusi. Älä kuitenkaan koskaan ja missään nimessä osta merkittävästi rikkinäistä, kulahtanutta tai reilusti kolhiintunutta tuotetta. Pienet kauneusvirheet ovat kuitenkin sallittuja.
Katso aina materiaalilaput!
Tekstiileissä tutki aina
materiaalilaput. Suosi luonnonkuituja (villaa, pellavaa, silkkiä), vältä
kaikkea tekokuitua. Laadukkaita luonnokuitumateriaaleja löytyy
kirppareilta vaikka kuinka. Mm. oman työgarderoobini kulmakivet, kuten
esimerkiksi superlaadukas englantilainen villakangasbleiseri, joka
päällä olen istunut mm. televisiohaastattelussa, on ostettu kirpparilta.
Kyseinen takki 8 eurolla ja ollut käytössä jo pari vuotta.
Ennen sitä vain osattiin!
Ennen halpatuotantoa, silloin kuin tuotantoa oli vielä kotimaassa tehtiin kestävää. Tai ainakin usein kestävämpää kuin nykyään. Tutki esimerkiksi vaatteiden niskalaput AINA. Osta mielummin Pukevaa kuin Henkkamaukkaa. Henkkamaukkaa ei ole tehty kestämään vuosia. Ne yleensä kiikutetaan kirpparille siinä vaihessa kun niiden elinkaari alkaa olla jo lopuillaan, ja suuressa osassa tapauksia ne kuuluisivat roskiin, eivät kirpparille.
Tutki käsityökasat!
Kirppareille kannetaan upeita käsitöitä pilkkahintaan myytäväksi. Olen ostanut todella hienoja pellavaisia pöytäliinoja, käsin kudottuja neuleita, kirjolapasia ja muita käsityön taidonnäytteitä kirppareilta muutamalla eurolla.
Osta rohkeasti!
Jos löydät kiinnostavan tuotteen, osta se. Itselläni paljon enemmän on jäänyt harmittamaan ostamattomat jutut, kuin ostetut. Ostan myös läheisilleni, niin kuin täältä blogissa on voinut huomata. Oikeastaan aina löydöille löytyy onnellinen ottaja.
Kierrätä omia vanhoja pois!
Muista myös viedä omia vähänkäytettyjä kierrätykseen muiden löydöiksi. Muista kuitenkin, että kirppari ei ole roskis - jos esimerkiksi vaate on aivan haalistunut, pesunkin jälkeen pahanhajuinen, reikäinen, lörähtänyt tms. niin sen paikka on todennäköisesti roskiksessa.
Älä maksa liikaa!
Arabian leima lautasen pohjassa ei tee siitä automaattisesti arvokasta. Kirpparin ideana on laittaa tavaraa eteenpäin, ei tehdä isoa tiliä. Laatutavara.com:in hinnat eivät ole kirpparihintoja vanhoissa astioissa.
Itselläni on sääntö, että yli 10 euron ostoksia tulee harkita jo tarkkaan. Alle sen meneviä ei niinkään.
Onnea löytöjen etsintään!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti