tiistai 9. heinäkuuta 2019

Kombuchaa (itse tehtyä) uudesta lasista

Vaikka vähän aikaa sitten vähän kommentoinkin asuinalueeni Facebook-kirppiksen hiljenemistä, niin täytyy kyllä todeta, että tasaisin väliajoin sieltä silti tulee tehtyä löytöjä.

Kuten nämä Tapio Wirkkalan suunnittelemat Pallas -olutlasit, jotka sain hakea vähän aikaa sitten ILMAISEKSI ryhmän kautta. Näitä oli 4 kappaletta ja ihan virheettömiä (ja niin kauniita). Laseja hakiessani kysyin niitä tarjonneelta rouvalta, että onko ihan varma, että hän luopuu näin kauniista laseista ja vielä ilmaiseksi. Olivat kuulemma ylimääräiset ja hänen vanhalta työpaikalta kotiinsa kulkeutuneita, niin ilolla antoi ne uuteen kotiin.

Minulle kelpasivat hyvin.


Lasissa on muuten kombuchaa, eli fermentoitua teejuomaa, jota olen alkuvuodesta saakka tehnyt kotona itse. Sain pitkän etsinnän jälkeen kombucha-sienen (scobyn - googlaa, jos haluat tietää kombuchan valmistuksesta lisää) ja siitä tämä harrastus sitten lähtikin.

Kombucha ei ole mikään uusi hipstereiden keksintö, vaan sillä on pitkät perinteet sekä Venäjällä että Kiinassa. Kombucha on probioottinen juoma ja sen sisältämät maitohappobakteerit vahvistavat suoliston omaa bakteerikantaa. Se on myös raikas juoma, jossa on vähemmän sokeria kuin virvoitusjuomissa ja mehuissa.

Omani maustan sitruunalla ja inkiväärillä ja tällöin lopputulos maistuu aika lailla vähäsokeriselta simalta.

Olen tehnyt kombuchaa nyt (liukuhihnalta, ettei sieni kuole) jos melkein puoli vuotta. Täytyy sanoa, että maku alkaa jo vähän kyllästyttämään, vaikka juoma ei pahaa missään nimessä olekaan. Suunnittelen, että laitan kombucha-sieneni nukkumaan joksikin aikaa jääkaappiin, niin saan tuotantolinjani hetkeksi lepäämään.


Hauskaa tämä kombuchanteko on koko ajan ollut ja juomaakin olen nauttinut niin paljon, että uskon suolistobakteeristoni olevan jo aika hyvässä kunnossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti