maanantai 15. heinäkuuta 2019

Nigella Lawsonin sitruuna-polentakakku

Olen laittanut Nigella Lawsonin sitruuna-polentakakun reseptin syrjään aika päivää sitten ajatellen, että tätä pitää kokeilla. Olen odottanut paitsi hieman vähemmän hektistä elämää, jossa riittää aikaa ja kapasiteettia leipomiselle, mutta myös hetkeä, jolloin kakulle löytyy muitakin syöjiä kuin minä - itselle kun ei ole mitään järkeä leipoa, kun leivonnaiset joko pilaantuvat jääkaappiin tai päätyvät pakastimeen odottamaan vieraita.

Kaikki blogini lukijat varmaan tässä vaiheessa jo tietävät, että rakastan sitruunaa kaikessa muodossaan ja yleensä sitruunan makuiset leivonnaiset ovat suosikkejani. Tämä kyseinen kakku kiinnosti paitsi sitruunaisuutensa, mutta myös gluteenittomuutensa johdosta. Ystäväpiiriini kuuluu keliakiaa sairastavia, niin on hyvä olla takataskussa muutama gluteeniton luottoresepti.

Olimme perheen kesken viikonloppuna mökillä ja päätin leipoa kakun sinne viemiseksi. Kakku sai rauhassa kostua jääkaapissa pari päivää ja tämä teki kakulle vain hyvää - paiston jälkeen kakkuun pistellään reikiä ja siihen imeytetään siirapiksi kiehautettua sitruunamehua.

Kakku oli kieltämättä aivan todella hyvää ja resepti pääsee ehdottomasti toistekin käyttöön. Kaikki tykkäsivät - jopa keittiömestarisisko sanoi, että tässä on jotain erityisen hyvää. Kakku oli helppo tehdä - käytännössä kaikki vain vatkattiin sekaisin, kakku paistettiin ja lopuksi imeytettiin sitruunasiirappi ja sitten kakun vain annettiin muhia vähintään seuraavaan päivään.

Gluteenittomuus johtuu siitä, että tavallisia jauhoja kakkuun ei tule, vaan polentaa ja mantelijauhoa. Kumpaakin saa tavallisista ruokakaupoista. Polenta on maissista karkeaksi jauhettu ryyni, joka on hieman makeaa ja puuroutuvaa. Risentalla löytyy pussi tätä kullankeltaista ryyniä.

Teimme kakun seuraksi rahkasta kastikkeen. Makuasia haluaako tällaista tehdä, koska periaatteessa kakku on niin herkullinen, että menee ihan sellaisena. Kuitenkin rahka tai vaikka mascarponevaahto kruunaa kakun, kun sitä asettelee hieman kakkupalan kupeeseen.

Unohdin kokonaan ottaa koko kakusta kuvan ja muistin kuvanoton vasta, kun olin jo leikannut (elegantisti paperilautaselle, koska mökkiolosuhteet) kakun annospaloiksi. Joudutte siis valitettavasti tyytymään tähän yhteen kuvaan, jonka kakusta otin ennen kuin se hävisi perheenjäsenten lautasilta espresson kaverina vatsoihin.

Reseptissä on toistaiseksi alkuperäisen reseptin mukaiset grammamäärät. Minun oli tarkoitus leipoessani katsoa kuinka paljon ko. grammamäärät ovat määrämittoina, mutta unohdin. Yritän muistaa seuraavan kerran leipoessani, niin saatte sitten määrät desilitroina. Toistaiseksi resepti vaatii keittiövaa'an, joka nyt tosin on oikein järkevä keittiövempele leipureille.



Nigella Lawsonin sitruuna-polentakakku

200 g margariinia tai voita
200 g sokeria
130 g mantelijauhoa
170 g polentaa
1,5 tl leivinjauhetta
3 kananmunaa
sitruunan kuori raastettuna
Siirappiin:
1,2 dl sitruunamehua
125 g tomusokeria

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Vuoraa vuoka (23 cm halkaisijaltaan) leivinpaperilla ja voitele reunat.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita mantelijauho, polenta ja leivinjauhe toisessa astiassa. Vatkaa osa kuivista aineista voi-sokerivaahtoon, vatkaa sekaan kananmuna ja taas lisää kuivia aineita. Toista kunnes kaikki kananmunat ja kuivat aineet on käytetty. Vatkaa sekaan sitruunankuori.

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista n. 40 min.

Anna jäähtyä ottamatta pois kakkuvuoasta. Valmista siirappi keittämällä sitruunamehua ja sokeria pienessä kasarissa. Kun sokeria on liuennut siirappi on valmista.

Pistele kakkuun reikiä (raaka spagetti on tähän ihan paras apuväline, mutta myös esim. cocktail-tikku toimii hyvin) ja valuta siirappi päälle. Anna jäähtyä loppuun.

Kakku on parasta seuraavana päivänä ja suorastaan paranee vanhetessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti