torstai 18. heinäkuuta 2013

Ensimmäinen P. Sarpanevani

Se vähän tuntemattomampi Sarpaneva, nimittäin Pentti (1925-1978) on Timo Sarpanevan isoveli  ja ollut kiinnostukseni kohteena jo vähän aikaa. Hän on korusuunnittelija ja teki mittavan uran Turun Hopealle 70-luvulla ja työskenteli myös yhteistyössä Kalevala korun ja Kumelan lasitehtaan kanssa. Korujen aiheet hän ammensi kansanperinteestä ja luonnosta. Päämateriaali koruissa on pronssi, joka oli Sarpanevan oma suosikkimateriaali, mutta myös hopeasta ja kullasta hän taiteili jonkin verran.

Syy kiinnostukseeni on se, että olen ollut varma, että näitä koruja on mahdollista bongata kirpputoreilta, eikä niitä tunneta kovin hyvin. Tällä yhtälöllä uskon, että koruja on mahdollista bongata todella edulliseenkin hintaan. Arvo kuitenkin nousussa koko ajan, eli näistä voi kehkeytyä varsinaisia löytöjä. Olen muutaman kerran aiemmin nähnyt koruja kirppareilla, mutta ne oli hinnoiteltu mielestäni liian korkealle. Bongasin useamman kappaleen myös Kööpenhaminasta kirpputorilta, mutta siellä samoin hinta hipoi pilviä.

Korut ovat samanaikaisesti rujoja ja kauniita. Olen lämmennyt niille itse vähän hitaammin, mutta nyt silmä näkee hienoja luonnovaikutteita ja persoonallisia pronssikoruja. Kauneutta. Ja toimii nuo kivana kirpparivirikkeenä ja uutena etsinnän kohteena minulle. Bongaus on sinänsä helppoa, sillä korut ovat lähes aina leimattuja (leimassa teksti "P.Sarpaneva").

Tänään löysin Kierrätyskeskuksen korukasasta ensimmäisen Sarpanevani - rintakorun. Yritin etsiä tietoa korusta, mutten löytänyt, mikään tunnetuimmista sarjoista tämä ei ole (kuin esimerkiksi "Pitsi", tai "Kaarna". Oma toivomusbongaus olisi löytää "Riikinkukko"-riipus, se on mielestäni kaunis).

Pentti Sarpanevan tuotannosta, korun nimi on minulle tuntematon.
Tämä koru maksoi 1 euron! Juuri tällaisia bongauksia olen odottanutkin, eli tämä oli hyvä ensimmäinen Sarpanevani. Rintakorut eivät nyt kyllä ihan ykkösenä asusteisiini kuulu, mutta niitä on välillä kiva laittaa vaikka takin rintaan. Toivottavasti tästä kehkeytyy hyvä alku muillekin löydöille.

Riipuslöytöjä odotellessa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti